viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 30.06.23 @ 16:33

Stiže vikendi mnogi stanovnici juga Hercegovine žele ”skoknuti” na Jadransko more ”na dan”. U prosjeku taj put traje maksimalno sat vremena, ali zbog prevelikih gužvi na granicama se zna čekati i po par sati. Veliki broj stanovnika na jugu BiH ima tako priliku poslije radnog vremena ”odletit” do mora i osvježiti se uživajući u čarima ljeta, no do konačnog cilja na cesti stoje gužve na graničnim prijelazima.

Kako u EU?

Tako je već godinama, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a sad još i više od ulaska u Schengen, kada su gužve pojačane na svim graničnim prijelazima, a u srcu sezone čeka se nekad i više od dva sata. Bljesak.info istražio je stoga kuda najbrže doći do mora, i koji su granični prijelazi širom Hercegovine otvoreni za međunarodni promet. U Čapljini su dva granična prijelaza otovrena za međunarodni promet. Jedan je GP Doljani, koji se nalazi na magistralnoj cesti M17, i do njega se dođe veoma lako, prateći magistralnu cestu od Mostara do Čapljine, ali ne ulazeći u Čapljinu, nego nastavljajući dalje prema Metkoviću. Ipak, ovo je jedan od graničnih prijelaza na kojemu vladaju najveće gužve, stoga se naoružajte strpljenjem za čekanje u kilometarskoj koloni i do tri sata.

Drugi granični prijelaz u Čapljini otvoren za međunarodni promet je Gabela Polje. Do njega ćete doći tako što također pratite magistralnu cestu M17 od Mostara do Čapljine, prođete raskrižje na ulazu u Čapljinu, da bi se u naselju Višići odvojili desno za Gabelu, odakle trebate pratiti putokaze dalje za Gabela Polje. Gužve ovdje su manje nego na Doljanima, ali ipak u srcu sezone u koloni treba čekati i do sat vremena.

Oni koji odluče do Jadrana ići preko Ljubuškog, mogu to učiniti na čak četiri granična prijelaza: Bijači, Crvenom Grmu, Orahu i Zvirićima. Do Bijače možete doći na dva načina: Jedan je da od Mostara dođete do Čitluka, a potom od Međugorja krenete prema Čapljini, da bi se u Zvirovićima spojili na autocestu, a prateći istu doći ćete do samog graničnog prijelaza, uz napomenu da ćete cestarinu platiti 1,20 KM na ovoj dionici. Drugi način jeste da od Čitluka idete u Ljubuški, gdje ćete se na ulazu u grad na kružnom toku odvojiti za Humac, a potom na sljedećem kružnom toku za Teskeru, i kroz naselje Hardomilje doći do GP Bijača.

Naoružajte se strpljenjem

Do Crvenog Grma ćete doći istom dionicom kao za Bijaču, samo nećete skretati za Hardomilje, nego ćete nastaviti cestom kroz Teskeru i doći do Graničnog prijelaza. Kada je u pitanju GP Orahovlje, do njega je lakše doći jer ne morate ulaziti u centar Ljubuškog, što je ruta koju vam preporučujemo. Naime, na ulazu u grad pratite tablu Vitina, a kada dođete u ovo mjesto jednostavno se spustite regionalnom cestom R422, za koju postoje oznake, i za par minuta ste na graničnom prijelazu Orahovlje.

I za kraj, granični prijelaz za koji zna veoma mali broj ljudi, a koji je prekategoriziran u granični prijelaz za međunarodni promet, jeste GP Zvirići. On se nalazi blizu Graničnog prijelaza Bijača, međutim nakon prelaska granice doći ćete u naselja Vid i Prud i metkovačkoj općini. Do njega možete doći tako što ćete se u Zvirovićima spojiti na autocestu, a onda nakon izlaska s iste ne ići na GP Bijača, nego se odvojiti za Ljubuški, ali umjesto za Ljubuški skrenuti prema Metkoviću, da biste nakon par kilometara naišli na GP Zvirići.

Oglasi