viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.05.22 @ 20:11
OGLAS

Ministarstvo obrazovanja i kulture RS smatra nedopustivim da učenici budu smješteni u neadekvatnim i neprihvatljivim uvjetima, navedeno je u priopćenju pomenutog ministarstva.

,,Na osnovu brojnih saznanja i pritužbi roditelja učenika na uvjete boravka i putovanja učenika u okviru izvođenja ekskurzija i škola u prirodi, Ministarstvo obrazovanja i kulture RS uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama u RS kojim im je ukazalo na neophodnost većeg angažiranja na osiguravanju odgovarajućih uvjeta smještaja, ishrane i boravka učenika na ugovorenim destinacijama gdje se realiziraju navedene aktivnosti”, navodi se u priopćenju.

OGLAS

Također, kako se dodaje, upućen je dopis Asocijaciji turističkih agencija Republike Srpske kojim je ukazano na neophodnost u strogom pridržavaju uvjeta putovanja i ugovorenih obveza kada je riječ o realizaciji ekskurzija i škole u prirodi za učenike.

OGLAS

,,Ministarstvo obrazovanja i kulture smatra nedopustivim da učenici budu smješteni u neadekvatnim i neprihvatljivim uvjetima, te podsjeća da roditelji učenika, kao ugovorna strana, podliježu svim pravima i obvezama koje proističu iz ugovora i Općih uvjeta putovanja, a u skladu sa Zakonom o turizmu, odnosno Zakonom o zaštiti potrošača. U tom smislu, najoštrije osuđuje svako kršenje pomenutih zakona, te zahtjeva da se turističke agencije, odabrane od strane škola kao izvođači ekskurzija i škola u prirodi, strogo pridržavaju uvjeta putovanja i ugovorenih obveza”, navodi se u priopćenju ministarstva.

OGLAS

U pripćenju se napominje da su, prema Pravilniku o načinu organiziranja proširenog programa i Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta, organizatori ekskurzija i škola u prirodi rukovodstva škola koja, u suradnji sa savjetima roditelja i učenika, ugovaraju određene destinacije sa turističkim agencijama i u tom smislu snose odgovornost za pripremu, organiziranje izvođenje ovih aktivnosti sa učenicima.

,,U slučaju eventualnih propusta u samoj organizaciji i realizaciji ekskurzija i škola u prirodi, organizatori iz škola i turističke agencije dužni su da ih što prije otklone, te osiguraju sigurnost i zaštitu zdravlja učenika i nastavnika”, navode iz resornog ministarstva.

Ministarstvo obrazovanja i kulture RS dodaje da ne može snositi odgovornost za nepoštivanje ugovornih prava i obveze između škola i turističkih agencija, te je naložilo da odgovorne osobe u školama izvrše detaljnu provjeru i ispunjenost uvjeta putovanja prije potpisivanja ugovora o realizaciji putavanja u okviru izvođenja ekskurzija i škole u prirodi. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM