viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.12.23 @ 08:38

Snažan potres pogodio je sinoć u 21:43 BiH. Prema aplikaciji EMSC, magnituda mu je bila 4,7, no hrvatski seizmolozi navode jačinu od 5,1. Epicentar je bio blizu Zenice.

Mediji pišu kako je dio građana Ljubetova kod Vranduka noć proveo na otvorenom, u grupama, ogrnuti dekama. Pretrpjeli su veliki strah, a potres je izazvao štetu na objektima. Mnoge kuće u Ljubetovu pretrpjele su oštećenja. Pucanje zidova, pa i plafona, krovova, potpornih zidova, ali i oštećenja na imovini, moći će sumirati tek u jutarnjim satima, dodaje se. Na teren ujutro izlaze sve nadležne službe koje će pregledati oštećene objekte. I Avaz piše kako je potres koji se osjetio diljem zemlje najveću štetu napravio upravo u Ljubetovu. Hitna pomoć je iz ovog sela evakuirala nepokretnu ženu. Dio sela ostao je bez struje. “Potres me probudio, ne možeš sebi doći. Krov je oštećen. Sve je srušeno, kompletan crijep je sletio. Unutra je sve popucalo”, ispričao je za portal 072info Bećir Mulamić, mještanin ovog sela.

OGLAS

Osim Ljubetova, materijalna šteta prijavljena je i u Nemili, ali i u samoj Zenici gdje se obrušio dio fasade u centru grada. Predsjednik mjesne zajednice Ljubetovo Zehrudin Ibrahimagić rekao je za portal: “Epicentar je bio na području kod Ljubetova. U tom mjestu do sada su zabilježena oštećenja na nekoliko kuća gdje je došlo do pucanja zidova i obrušavanja crijepova i ljudi se boje ući u kuće. Sačekat ćemo jutro kako bismo procijenili štetu na objektima”, pojasnio je kasno sinoć Ibrahimahić.

OGLAS
Oglasi
LM