viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 01.11.23 @ 21:20

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine priželjkuje da ode u Njemačku, u potrazi za bolje plaćenim poslom. Njima bi uskoro moglo biti lakše da se zaposle i presele, i to zahvaljujući prvoj fazi reforme njemačkog Zakona o kvalifikacijskoj imigraciji, koja se uvodi od studenoga. Cilj ovih izmjena je da privuku kvalificirane radnike iz inozemstva, kako bi se u Njemačkoj riješio veliki problem nedostatka radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforme Zakona o kvalificiranoj imigraciji će u Njemačkoj biti uvedene u tri faze. Prva se uvodi već ovog studenoga, dok preostale dvije na snagu stupaju u ožujku, a potom i u lipnju 2024. godine. Procjene su da bi jednostavnija pravila mogla povećati broj radnika izvan EU u Njemačkoj za 60.000 godišnje. Očekuje se da će prve faze ove reforme omogućiti radnicima iz trećih zemalja, dakle onih koje nisu članice EU, jednostavniji dolazak, odnosno preseljenje u Njemačku, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koga se odnose ove izmjene?

Zakon o kvalificiranoj imigraciji, točnije njegove reforme, prvenstveno se odnose na radnike sa stručnom obukom, ne nužno akademskom. Međutim, svakako će i radnici s visokim obrazovanjem u Njemačku moći otići po novim, blažim pravilima.Kako će funkcionirati odlazak u Njemačku? Njemačka uvodi “kartu prilika” iliti “chancenkarte”. Ta karta će funkcionirati po sustavu bodovanja, a na taj način će se omogućiti lakše zapošljavanje radnicima koji imaju određene posebne vještine. U obzir će se uzimati kvalifikacije, radno iskustvo, znanje njemačkog jezika, veze s Njemačkom poput članova obitelji koji u njoj žive, kao i godine. Svake godine postojat će određene kvote, koje će ovisiti od industrija u kojima su potrebni radnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM