viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 19.12.23 @ 19:36

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sudjelovao je danas na godišnjoj konferenciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH posvećenoj fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima i tržištu rada u FBiH. Nakon konferencije, Nikšić se oglasio na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Odlučni smo da proces fiskalnih reformi provedemo do kraja. Ali kao što sam već u nekoliko navrata kazao za to je potrebno stvoriti stabilne proračunske preduvjete, jer, proračun ne smije da trpi. Kao ni mirovine i zdravstveni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država kao partner

Osobno sam vrlo nestrpljiv da konačno radnicima povećamo plaće i poslodavcima stvorimo što bolji i konkurentniji ambijent. Usredsređeni smo prije svega na radnike. To su ljudi koji grade naš ekonomski sustav od rata ka ovamo. Ništa mi ne namjeravamo raditi što nije naša dužnost i obaveza, čak dug prema njima. Poslodavci trebaju državu da prihvate kao partnera. A za to je prevashodno potrebno da izađemo iz džungle parafiskalnih nameta kojih prema podacima u FBiH ima 3600 i oni drže naš ekonomski sustav zarobljenim. Država se kroz administraciju pretvorila u servis koji naplaćuje sve što joj padne na pamet. I dobro je što o tome govorimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretna rješenja

Težimo da ponudimo konkretna rješenja, ali isto tako ne volim davati obećanja koja neću ispuniti. Bitno je shvatiti da svaku reformu pa tako i ovu, vrlo je teško i komplicirano provesti. Ono što mogu obećati da jeste da će Vlada FBiH uvažavajući sve primjedbe koje smo dobili pripremiti objektivni Akcijski plan iz svoje nadležnosti za smanjenje neoporezivih i parafiskalnih davanja kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika. Potrebna je hrabrost. Imamo je. Imamo domaći zadatak. Uradit ćemo ga. Sve će to na kraju biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala. Radnici će htjeti ostati u BiH. Nastavljamo dalje – napisao je Nikšić.

Oglasi
LM