viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.12.23 @ 19:36

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić sudjelovao je danas na godišnjoj konferenciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH posvećenoj fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima i tržištu rada u FBiH. Nakon konferencije, Nikšić se oglasio na svom Facebook profilu.

– Odlučni smo da proces fiskalnih reformi provedemo do kraja. Ali kao što sam već u nekoliko navrata kazao za to je potrebno stvoriti stabilne proračunske preduvjete, jer, proračun ne smije da trpi. Kao ni mirovine i zdravstveni sustav.

OGLAS

Država kao partner

OGLAS

Osobno sam vrlo nestrpljiv da konačno radnicima povećamo plaće i poslodavcima stvorimo što bolji i konkurentniji ambijent. Usredsređeni smo prije svega na radnike. To su ljudi koji grade naš ekonomski sustav od rata ka ovamo. Ništa mi ne namjeravamo raditi što nije naša dužnost i obaveza, čak dug prema njima. Poslodavci trebaju državu da prihvate kao partnera. A za to je prevashodno potrebno da izađemo iz džungle parafiskalnih nameta kojih prema podacima u FBiH ima 3600 i oni drže naš ekonomski sustav zarobljenim. Država se kroz administraciju pretvorila u servis koji naplaćuje sve što joj padne na pamet. I dobro je što o tome govorimo.

OGLAS

Konkretna rješenja

Težimo da ponudimo konkretna rješenja, ali isto tako ne volim davati obećanja koja neću ispuniti. Bitno je shvatiti da svaku reformu pa tako i ovu, vrlo je teško i komplicirano provesti. Ono što mogu obećati da jeste da će Vlada FBiH uvažavajući sve primjedbe koje smo dobili pripremiti objektivni Akcijski plan iz svoje nadležnosti za smanjenje neoporezivih i parafiskalnih davanja kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi gospodarstvenika. Potrebna je hrabrost. Imamo je. Imamo domaći zadatak. Uradit ćemo ga. Sve će to na kraju biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala. Radnici će htjeti ostati u BiH. Nastavljamo dalje – napisao je Nikšić.

Oglasi
LM