viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.08.23 @ 07:27
OGLAS

Izaslanica srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je najnovija presuda Europskog suda za ljudska prava neprovediva, da je u njenom donošenju sudjelovao i sudac iz BiH, te da iza nje stoje unitaristi.

– Na osnovu priopćenju objavljenog danas na stranici Europskog suda za ljudska prava moguće je vidjeti da se u suštini radi o sličnoj presudi koju smo imali priliku do sada da vidimo u slučaju “Sejdić-Finci”, “Zornić” i tako dalje, ali je vrlo indikativno u konkretnom slučaju da je u odlučivanju sudjelovao i sudac iz BiH što je krajnje neprimjereno – napomenula je Novaković Bursać u izjavi Srni.

OGLAS

Ona je istaknula da je očito da je Sud podlegao nekim kvalificiranjima povijesnih događaja ili društvenog ambijenta u BiH koji je potpuno izašao iz svojih okvira.

OGLAS

– Sud je i naglasio da donosi odluku slijedom svojih prethodnih odluka, ali ulazak u kvalificiranje povijesti ili odnosa u ovom društvu je potpuno neprimjereno. Mislim da je to upravo rezultat djelovanja tih sudaca – smatra Novaković Bursać.

OGLAS

Novaković Bursać je napomenula da je interesantno da je sudac iz Austrije Gabrijela Kusko Štadlmajer izdvojila mišljenje i da će se ono u kompletnom tekstu moći vidjeti.

Na pitanje hoće li biti moguće primijeniti ovu presudu Suda iz Strasburga, Novaković Bursać je odgovorila da iz priopćenja nije vidljivo što se točno traži i da je očito to “otklanjanje diskriminacije” iz izbornog sistema, ali da ju je teško sprovesti.

– Da je to bilo moguće do sada uraditi vjerojatno bi se uradilo kada su u pitanju ove prethodne presude – smatra Novaković Bursać.

Ona kaže da se radi o stvarima osnovnog uređenja BiH i da će se vrlo vjerojatno doći teško do rješenja predviđenih ovim presudama.

– To govori u prilog i namjerama predlagača. Konkretno apelant Slaven Kovačević, čovjek koji ima hrvatsko državljanstvo i svojevremeno se izjasnio kao Hrvat, a prema potrebi se sada izjašnjava kao Srbin. U apelaciji je čini mi se za sebe govorio da je Bosanac i Hercegovac – napomenula je Novaković Bursać.

Ona je navela da je riječ o čovjeku koji svoje nacionalno izjašnjenje određuje prema potrebi, te da ovakve apelacije i ideje idu u pravcu unitarizacije uspostavljanja kvazigrađanske države u BiH.

– To je koncept koji se povijesno pokazao kao neodrživ jer ovdje je izborni politički sistem i u vrijeme Austrije i u vrijeme socijalizma bio uspostavljen na etničkom principu, pa je i sada je takav – naglasila je Novaković Bursać.

Novaković Bursać je istakla da treba kvalitetno riješiti i pitanje “ostalih”, ali da osnova BiH mora ostati kakav je sada.

– Ta osnova je formula da mi u BiH održimo mir i povjerenje, a sam apelant dolazi iz okruženja Željka Komšića, ljudi koji su u svom političkom djelovanju skloni svim mogućim zloupotrebama etničkog porijekla kako bi opstali na političkom nebu, a ustvari igrali uloge za one koji njima upravljaju iz pozadine, a to su sigurno unitaristi – istakla je Novaković Bursać.

Europski sud za ljudska prava je, u danas objavljenoj presudi, utvrdio da je došlo do povrede člana jedan Protokola 12 /opća zabrana diskriminacije/ i Europske konvencije o ljudskim pravima zbog toga što Slaven Kovačević, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, “nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvu BiH”

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM