viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 05.07.23 @ 14:44

U razdoblju od 27. lipnja do 1. srpnja 2023. godine u srcu Parka prirode Blidinje – Masna Luka (BiH) održan je interaktivni edukacijski kamp katoličkih skauta Masna Luka 2023. , pod motom „Mi smo bez Duha Svetoga kao trska koju ljulja svaki vjetar“ – Sluga Božji Josip Stadler, vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa.  Organizator kampa bili su skauti župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika.

Kamp je okupio 30 skauta Vrhbosanske nadbiskupije i Šibenske biskupije, a bio je otvoren za srednjoškolce, uzrasta od 14. do 18 godina koji su kroz pet dana imali različite radionice i zabavne aktivnosti kao i bogat duhovni program stječući tako znanja i vještine skautskog života. 

Nakon službenog otvaranja kampa program je započeo pripravom za ispovijed i svetom misom koju je predvodio don Anto Ledić, duhovnik katoličkih skauta i župnik župe Presveto Trojstvo Novi Travnik. Skautima je zaželio dobrodošlicu i naglasio kako je zajedništvo najveća snaga te pozvao sudionike na suradnju, zalaganje i fair play kroz sve dane.

Neke od aktivnosti su bile i podizanje kampa, jutarnja tjelovježba, radionice streličarstva i streljaštva, zip line-a, skautske igre, skautska straža kao i priprema poligona koje su skauti morali savladavati i vođenja natjecateljskog dijela u kojima su skauti osvajali najvažnije bodove.

Suživot s prirodom, snalaženje u prirodi kao i timski rad te razvijanje umnih sposobnosti posebno kroz igru samo su neki dijelovi obuke na kampu. Za vrijeme kampa, a u sklopu projektnih aktivnosti Zelene akademije Laudato Si’ čiji su sudionici i katolički skauti, upriličeno je predstavljanje enciklike pape Franje LAUDATO SI’ – O BRIZI ZA ZAJEDNIČKI DOM kao i film The Letter.

Poseban trenutak svake večeri za skaute je svakako logorska vatra, prilika je to za druženje, ali i otvaranje „škrinje dobrih riječi“ koje su si skauti u vidu kratkih poruka i pohvala mogli pisati i ostavljati u škrinju tijekom dana, a onda bi ih uz vatru u prirodi čitali. Predivan je to trenutak zajedništva i sreće koji bi završavao pjesmom, pripremom skautskih muffina na logorskoj vatri, učili su se i tradicionalni plesovi, kola, a na koncu dana sve bi završili molitvom i zahvalom za sve dobro što smo iskusili i što nam je toga dana Gospodin darovao.

Ovim putem katolički skauti župe Presveto Trojstvo Novi Travnik zahvaljuju svima koji su sudjelovali u organizaciji kampa. Posebna zahvala ide pokrovitelju – Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je podržao ovaj projekt kao i donatorima: ROBOT, MI-COMMERCE, MAVI, OSKAR DOO, Općini Novi Travnik, Tanji Mlakić i Zoranu Štambuku.

Oglasi
LM