OGLAS
Vrijeme objave: 19.08.23 @ 12:29
OGLAS

Bh. javnost u srijedu, 16. kolovoza, potresao je snimak maltretiranja štićenika socijalne ustanove Zavoda za zbrinjavanje osoba sa teškoćama Pazarić.

OGLAS

Prošlo je skoro četiri godine otkako su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić. Prvostupanjski su osuđena tri bivša direktora Zavoda “Pazarić”.

Naime, podsjećanja radi, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića bivše direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

OGLAS

Sada su objavljeni novi snimci koji prikazuju da se nasilje uposlenika nad štićenicima nastavilo.

OGLAS

Zaposlenici Zavoda tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

OGLAS

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizira mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić u subotu 19. kolovoza u 15 sati.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

,,Pozivamo sve osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost sa nama, da
prisustvuju ovom skupu. Želimo da svojim prisustvom iskažemo potporu svim osobama koje borave u Zavodu, njihovim obiteljima, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije.

Želimo da pošaljemo poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinitelji istog moraju biti adekvatno sankcionirani.

Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg
smatramo odgovornim za događanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala.

Tokom skupa ponovit ćemo dosadašnje zahtjeve Unije o kojima se Vlada Federacije BiH nikada nije
službeno očitovala. Molimo sve koji planiraju doći na skup, da ne nose i ne upotrebljavaju bilo kakve pištaljke, vulvuzele, sirene ili bilo koje druge uređaje koji proizvode zvuk! Ne želimo da na bilo kakav način uznemiravamo korisnike u Zavodu Pazarić.

Želimo miran i dostojanstven skup na kojem ćemo pokazati čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo
ujedinjeni, da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama i da istrajemo u borbi za
prava osoba sa invaliditetom!

Mi nikada odustati nećemo”, navodi se u priopćenju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM