viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 11:43

U službenim novinama ŽSB broj:3/24 objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu, prema ovom Zakonu, ima razvojačeni branitelj mlađi od 57 godina života za period pripadnosti Oružanim snagama u vremenu od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 1995. godine pod sljedećim uvjetima:
-da ima prebivalište na području Srednjobosanske županije u trajanju od najmanje 36 mjeseci neprekidno prije podnošenja zahtjeva
-da je prijavljen kao nezaposlena osoba u nadležnoj službi za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva
-da ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za prosinac prethodne odnosno da ne ostvaruje prihode u iznosu jednakom ili većem od 269,13 KM.

Oglas

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu ostvaruje i suprug/supruga umrlog razvojačenog branitelja mlađa/i od 57 godina života za period pripadnosti Oružanim snagama umrlog razvojačenog branitelja u vremenu od 1. travnja 1992. do 31. prosinca1995. godine pod sljedećim uvjetima:
-da ima prebivalište na području Srednjobosanske županije u trajanju od najmanje 36 mjeseci neprekidno prije podnošenja zahtjeva
-da nije u radnom odnosu (nije uvjet da je prijavljena kao nezaposlena osoba u nadležnoj službi za zapošljavanje, a nezaposlenost se može dokazivati odgovarajućim uvjerenjem PIO i Porezne uprave)
-da ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za prosinac prethodne godine odnosno da ne ostvaruje prihode u iznosu jednakom ili većem od 269,13 KM.

Zakon stupa na snagu 29.02.2024. godine od kojeg datuma se mogu i podnositi zahtjevi za priznavanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu. Novčana egzistencijalna naknada pripada od prvog dana narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev za priznavanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu možete preuzeti ovdje.

Oglasi
LM