OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 19:14
OGLAS

Danas se navršava 32 godina od osnivanja Satnije “Sveti Duh” Nova Bila, jedne od najstarijih HVO postrojbi na prostorima tadašnje Herceg Bosne.

OGLAS

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na groblju Gradac za sve poginule i umrle pripadnike satnije, kao i za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a obilježena je 32. godišnjica osnutka 1.Satnije HVO “Sveti duh” Nova Bila.

Današnje obilježavanje predvodio je general Ilija Nakić, zajedno sa svojim suborcima. Temelji ove postrojbe, jedne od prvih organiziranih na području Lašvanske doline i cijele središnje Bosne postavljeni su još krajem kolovoza 1991. godine, na prijedlog tadašnjih dužnosnika travničke organizacije HDZ-a, Ivana Jurmana, Ante Spajića i Ilije Nakića, ujedno i prvog zapovjednika.

OGLAS

No, za službeni datum osnivanja uzet je 27. veljače 1992. godine, kada je postrojba postrojena u punoj vojnoj opremi na platou župne crkve Svetoga Duha u Novoj Biloj. Na dan službenog postrojavanja, 27. veljače 1992. godine postrojba je brojala 96 pripadnika, a na svijetlom putu ove postrojbe zauvijek je ostalo 12 njezinih pripadnika.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM