viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 19.01.24 @ 14:39

Sve cigarete „Tvornice duvana Rovinj“ (TDR) namijenjene tržištu BiH od 19. veljače poskupljuju za dvadeset feninga, otkriva CAPITAL. Uprava TDR jučer je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik  UNO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.
„Svi subjekti koji se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama“, kaže Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On precizira da se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po paklici, što znači da će cigarete biti skuplje za dvadeset feninga na koje se dodaje još 42 posto poreza i PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.
 „Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po paklici cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obracun PDV-a“, kaže Kovačević.
 
Od 19. veljače bit će skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.

Oglasi
LM