OGLAS
Vrijeme objave: 21.10.23 @ 09:20
OGLAS

Slovenija je od ponoći uvela kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Nakon najave ove mjere prije nekoliko dana, odluka je stupila na snagu te će trajati najmanje deset dana. Premijer RH Andrej Plenković i pojedini ministri proteklih su dana odbacivali navode da je riječ o raspadu Schengena, a Večernji list objavio je i popis graničnih prijelaza po kategorijama.
Naime, premijer Andrej Plenković, na sjednici Vlade u četvrtak, naglasio je kako je riječ o privremenom potezu koji nije novitet.
“Uvođenje graničnih kontrola, želim naglasiti, nije novitet. Do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. Važno je napomenuti da je ovo privremeno”, pojasnio je na sjednici te ustvrdio kako privremena kontrola treba ostati “iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu primjene i trajanja”.
U četvrtak je istaknuo i da je ono što je Slovenija odlučila napraviti “isključivo vezano uz odluku Italije”. “Moramo kontekstualizirati. Italija je to donijela iz niza razloga, ima golem priljev migranata”, kazao je te pojasnio funkcioniranje privremenih graničnih kontrola u Schengenu.
“Treba znati da takve mjere Austrija ima, primjerice, prema Češkoj. Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj. Norveška u svim svojim lukama. Njemačka na kopnenoj granici s Austrijom. Austrija sa Slovačkom. Češka sa Slovačkom, Poljska sa Slovačkom, Slovačka s Mađarskom, Švedska na svim granicama, Francuska na svim unutarnjim granicama, Austrija s Mađarskom i Slovenijom, Danska na svim unutarnjim granicama. To je praktički šira pojava. Ovo nema veze s Hrvatskom, u smislu da je ovdje neki poseban problem. Ovo je u kontekstu promijenjene sigurnosne situacije i prijetnji terorizma”, naveo je.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutarnjih poslova, istaknuo je kako je Italija odlučila poslati Sloveniji notu o uvođenju unutarnjih kontrola te da je Slovenija “primijenila neku vrstu automatizma na granici s Hrvatskom”. Slovenija je, naglasio je, uvela kontrole i prema Mađarskoj.
“Jednostavno države na taj način reagiraju. Rekao bih da se radi o jednom domino efektu koji je predviđen Schengenom kao privremen. Trebamo raditi na tome kako se kao EU postaviti prema sigurnosnim izazovima koji su tu pred nama, bilo da se radi o Ukrajini ili Bliskom istoku”, dodao je ministar.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM