viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 17.11.23 @ 15:41

Ove godine, Muamera Šaković obilježava 20 godina rada u Diti, tvornici koja je svojim sredstvima za higijenu u kućanstvu i industriji očistila sve mrlje sa reputacije domaće proizvodnje. Nad kompleksom tvornice Dita dominira njen visoki toranj. Kroz njegovih šest razina kola vrući zrak koji specijalno formuliranu tekućinu pretvara u prah. Ova tekućina se ubrizgava u cijevi na vrhu, a na svom putu prema dole transformira se u bijele pahuljice čuvenog praškastog deterdženta Arixa.

“Kemija je čudo“, kaže Muamera Šaković, Ditina rukovoditeljica kontrole i razvoja. Dodaje i da je ova tehnologija proizvodnje jedinstvena u BiH i vrlo rijetka u cijeloj regiji: “Ostale tvornice deterdženata koriste druge procese kojima se ne može postići naš kvalitet.” Dita je poznata po svojim prvoklasnim proizvodima, ali i kao simbol radničke borbe u BiH. Prije nešto više od deset godina, našla se u milijunskim dugovima koji su je doveli na rub propasti. Ovome je prethodila promjena u vlasničkoj strukturi, a nakon što je Dita zatvorena, njeni radnici su shvatili da bi postrojenja mogla biti i fizički uništena.

U listopadu 2012. godine, okupljeni ispred zatvorene kapije i ujedinjeni u želji da nastave sa radom, spontano su odlučili da neće napustiti svoju tvornicu. Da će dežurati i čuvati njenu imovinu. “Mi smo znali šta Dita može. Htjeli smo raditi i sačuvati je, ne samo zanas, nego da jednog dana u njoj mogu raditi i naša djeca“, kaže Muamera. Podigli su šator i iduće dvije godine proveli danonoćno čuvajući Ditu, bez ikakvih plata ili primanja. U istom periodu, održali su desetine protesta, tražeći svoja prava i neumorno tvrdeći da Dita može uspješno da radi. Kada su uvidjeli da su prepušteni sebi i da pomoć neće stići sa strane, odlučili su da sami ponovo pokrenu proizvodnju. Prvo što su proizveli bio je njihov poznati deterdžent za suđe 3De. To je nosilo posebnu simboliku, jer je 3De bio prvi tečni deterdžent kojeg je Dita ikada proizvela. Razvijen je prije nekih 40 godina, a prije toga je izvršena velika analiza deterdženata na svjetskom tržištu. Njeni su rezultati omogućili da 3De svojom kvalitetom nadmaši svu konkurenciju. Muamera kaže da im je najveći prioritet bio upravo zadržati kvalitet, a zbog toga što je tvornica bila ostavljena u dugovima, imali su problema sa dobavljačima i nabavkom sirovina. Muamera se prisjeća: “Čim bi spomenuli da zovemo iz Dite, nisu htjeli ni da razgovaraju s nama, a kamoli da nam daju neke sirovine. I tada nam je Bingo pomogao i izašao u susret.“ Pored toga što je avansno uplaćivao sredstva za nabavku sirovina, Bingo je osigurao plasman proizvoda kroz svoj lanac trgovina i sredstva za radničke plate. Konačno, 2017. godine, preuzeo je i samo vlasništvo nad Ditom. Time je označena pobjeda radnika u njihovoj dugoj borbi za budućnost svoje tvornice.

“Za mene je to veliki uspjeh i puno mi znači“, kaže Muamera, “prije svega što sam ostala ovdje, što je tvornica u domaćem vlasništvu i što Bingo stvarno ulaže u proizvodnju.“ Investicijama vrijednim blizu 15 milijuna KM urađene su rekonstrukcije u pogonu i kupljene nove mašine. Proširen je i asortiman, te Dita danas pravi preko 400 proizvoda za upotrebu u domaćinstvu i industriji, a čak 35% ove proizvodnje ide u izvoz. Muamera kaže da je u njenim očima budućnost tvornice svijetla, te sa ponosom navodi da je nekoliko kompanija iz regije svoju proizvodnju ustupilo Diti. Razgovor zaključuje sa riječima: “Ponosna sam što sam dio ovog tima i što doprinosimo našoj državi. Mogu sa sigurnošću reći da su domaći proizvodi, ne samo iz naše tvornice, sigurno kvalitetniji od uvoznih.

Oglasi