viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 13:02

S tržišta Velike Britanije povlači se Doritos Tangy Cheese, a kao razlog njegovog povlačenja je navedeno da soja nije deklarirana na listi sastojaka. Odnosno, došlo je do miješanja istoimenog brenda, sa ukusom Chilli Heatwave, koji sadrži soju, prenijeli su tamošnji mediji.

Provođenje zakona
Kako se isti proizvod nalazi na policama trgovina u BiH zanimalo nas je da li će Doritos Tangy Cheese biti povučen i s tržišta naše zemlje.

OGLAS

Kako su za portal „Avaza“ kazali iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu do sada nije dobio službenu informaciju relavantnih institucija o eventualnom povlačenju Doritos-a sa tržišta Sarajevske županije, a nakon što su britanski mediji objavili priopćenje Agencije za standarde hrane (FSA) da ta firma povlači jedan od svojih proizvoda sa ukusom “kiselkastog sira”.

OGLAS

– Kao razlog povlačenja navedeno je da soja, koja bi mogla predstavljati rizik od alergije, nije navedena na spisku sastojaka. Napominjemo da županijski inspektori kontinuirano rade neposredne nadzore nad provođenjem zakona i drugih propisa iz oblasti sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, a u interesu zaštite zdravlja potrošača – kazali su iz UIP-a SŽ.

OGLAS

Mjere ograničenja
Također, dodali su, Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji sa nadležnim organima, uključujući i inspekcijske, donosi mjere ograničenja stavljanja hrane na tržište i zahtjeva njeno povlačenje sa tržišta, ako postoje razlozi za sumnju da je hrana zdravstveno neispravna.

Oglasi
LM