viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 19.08.23 @ 21:34

,,Dok god ima potražnje za nekretninama, cijene će biti visoke. Međutim, i nje je sve manje jer dolazimo do prijelomne točke kada se i kupci stanova počinju brinuti o egzistenciji.

Još će dijaspora biti aktivna na tržištu, kao i oni koji žele “opravdati” svoj crni novac, ali i toga će biti sve manje”, priča za Večernji list sugovornik koji se bavi nekretninama, a nakon posljednjih vijesti da na globalnoj razini pada cijena nekretnina.

Prve konkretne podatke za BiH dali su u Banja Luci, gdje je prosječna cijena novih stanova pala za 244 marke po kvadratu, zatim u Doboju, gdje je pad za 289 maraka, a za 300 do 500 maraka cijene padaju i u Trebinju.

Blaga stabilizacija

Analitičari tvrde da dolazi do blage stabilizacije tržišta, a Slaviša Raković ističe da su cijene i dalje neodržive, ali da aktualni događaji na tržištu nekretnina ohrabruju. Zastoj je evidentan, a on još nije vidljiv u BiH toliko koliko u susjedstvu. Tako je prvi čovjek Udruge poslovanja nekretninama u Hrvatskoj Dubravko Ranilović istaknuo da se usporavanje osjetilo već na proljeće, a sada je posebno naglašeno.

Upiti kupaca su manji, a, naravno, i realizacija.

,,Kao što sam više puta ponovio najavljujući ovu situaciju, Hrvatska ne može biti izolirana od gospodarskih kretanja u Europi, pa je jedan od glavnih razloga usporavanja prometa gospodarsko stanje u Njemačkoj, Austriji i drugim europskim zemljama.

Usporavanje inflacije postupnim dizanjem kamata smanjilo je potražnju, što se u konačnici odrazilo i na tržište nekretnina. A u Hrvatskoj je uzrok usporavanja svakako nerealni rast cijena. To se ne osjeti samo na prometu nekretnina nego i na najmu nekretnina, kako dugoročnom tako i turističkom, ali i na potrošnji drugih usluga i proizvoda.

Pad cijena se ne događa odmah

Pad cijena ne događa se odmah i uvijek je potrebno neko vrijeme jer se prodavatelji vrlo teško odriču zamišljenog iznosa, ali će do korekcije cijena svakako doći, posebno za one nekvalitetnije nekretnine i dobar dio rabljenih. Uvijek će neke lokacije i posebno kvalitetna novogradnja u kvalitetnom okružju zadržati cijenu”, istaknuo je Ranilović.

Upravo ta kriza u Njemačkoj mogla bi uzdrmati tržište nekretnina u BiH jer spomenuta je na početku dijaspora koja je najveći kupac stanova u ovoj zemlji. Trenutačno, oni i dalje “drmaju”.

Međutim, i oni će razmišljati kako prevladati krizu, sačuvati nešto za “crne dane” umjesto “betoniranja” novca u kuće i stanove, što je kod nas u BiH posebno izraženo. Oni vide situaciju u Njemačkoj i na temelju toga reagiraju. A situacija je takva da je pao broj građevinskih dozvola u “obećanoj zemlji” za oko 30 posto.

,,Njemačko tržište nekretnina dosta je indikativno važno. Dakle, središnji bankari u borbi protiv inflacije počeli su povećavati primarne kamatne stope, i to u kratkom roku. Njemačka vlada objavila je veliki pad broja građevinskih dozvola za oko 30 posto.

Tu vidimo i pad interesa ulagača, ali i kupaca nekretnina zbog vrlo visokih kamatnih stopa. To se događa na tržištima na kojima djeluje tržišni mehanizam, to jest na tržištima koja su perfektna”, objasnio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Previsoke kamate

I s novim, revidiranim cijenama koje bi trebale ići prema dolje, u BiH neće biti jednostavno kupiti nekretninu, pritom mislimo na sve koji žive i rade u ovoj zemlji.

Jer kredit je ionako teško dobiti, a ako i prođe, kamate su previsoke i to je zaduživanje za cijeli život.

Kako će se stvari razvijati, pokazat će jesen kada se očekuju nove korekcije cijena.

Oglasi