viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.11.23 @ 10:05

U studiju RTV HB u emisiji “Fokus” gostovala je izaslanica HDZ-a BiH u Domu naroda BiH Marina Pendeš gdje je zajedno s političkim analitičarem Danijelom Vidovićem razmatrala središnju temu emisije “Konstitutivnost je u srži i dejtonske i europske BiH”.

Na samom početku emisije Pendeš je komentirala posjetu ministra vanjskih poslova RH Gordana Grlića Radmana Bosni i Hercegovini kazavši kako je to samo potvrda dugogodišnjeg opredijeljenja RH koja kao članica NATO-a i EU pruža kontinuiranu podršku BiH na tom putu. Izrazila je i zadovoljstvo pragmatičnim pristupom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je, kako kaže, svjestan važnosti dobrosusjedskih odnosa na tom putu integracija. Izrazila je i očekivanje kako će u budućnosti biti više bilateralnih susreta, sastanaka na razini dvaju vlada kako bi se riješila i otvorena pitanja koja opterećuju odnose dvije zemlje.

Pendeš je naglasila kako smatra da većina bošnjačkog naroda istinski želi članstvo BiH u EU i NATO – u, međutim političke elite, one koji zagovaraju unitaristički koncept nisu iskrene u tim nastojanjima i na sve moguće načine nastoje kompromitirati progresivne snage koje to žele bez fige u džepu. Pendeš ističe kako je načelo konstitutivnosti, konsenzusa i ravnopravnosti nešto što se njeguje na razini EU i NATO – a, samim time se vraćamo na bit problema u BiH. Ne možete se zalagati za jedno, a raditi drugo. U razgovoru s mnogim diplomatama sam isticala kako je ono čemu danas svjedočimo u BiH vrlo slično stanju pred raspad Jugoslavije naglašavajući kako su Srbi kao većinski narod u toj državi smatrali da mogu ignorirati interese država i naroda nudeći unitarizam i centralizam, prema tome naravno da je načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti temelj državnosti BiH i bez toga ova države ne može preživjeti.

Govoreći o tome da li nova politička rješenja trebaju uključivati i teritorijalnu reorganizaciju Pendeš istiće kako nova ustavnopravna rješenja za BiH trebaju biti takva koja će biti uključiva za sve naroda u BiH jer Hrvati ne očekuju da im netko nešto da, ovo je naša domovina i naša država. “Nekada davno su pojedini bošnjački političari zagovarali koncept uređenja BiH po uzoru na Švicarsku ali kada su shvatili da su tamo rješenja koja štite kolektivitete onda je unitaristička politika prestala o tom modelu glasno govoriti. Postoje različita rješenja koja mogu biti primjenjiva pa i princip eksteritorijalnosti ali prije svega trebamo raditi na povjerenju na neki način i pomirenju jer samo to može omogućiti budućnost BiH. Povjerenje je moguće graditi s liderima koji imaju hrabrost i viziju pa i spremnost da priznaju vlastite propuste. Samo tako je moguće graditi realne perspektive za normalnu budućnost. Nije uredu uvijek nastupati s pozicije žrtve, a svi drugi su agresori. Moja središnja Bosna natopljena je hrvatskom krvlju, tko je za to odgovarao. Ne možete ići u Vukovar, a niste bili u Križančevom Selu, Osmici, Buhinim Kućama. Središnja Bosna iz perspektive Hrvata više je stradala od Vukovara”, navodi Pendeš.

Naglašavajući postignuća mirovnog sporazuma iz Daytona Pendeš je naglasila kako je najveća vrijednost tog sporazuma u činjenici da je zaustavio rat i otvorio mogućnosti mirnodopskih razvoja BiH ali sve to ide jako sporo i otežano. Dugo vremena vladala je teza kako Hrvati opstruiraju vrijednosti proistekle iz Daytona međutim Hrvati su uvijek tražili partnera koji želi nuditi rješenja koja će uvažiti ono što sam taj sporazum promovira, a to je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda u BiH. “Međunarodna zajednica ili bolje rečeno glavni igrači na svjetskoj sceni često su imali pogrešan pristup prema ključnim akterima u BiH. Nije dobro konstantno raditi pritiske i nekoga označavati kao problem kao što se godinama činilo. Smatram kako međunarodna zajednica nema dobrog predstavnika ili informatora u BiH i u tom pogledu je činila greške i provodila kontraproduktivne politike. Kada vi konstantno nekoga označavate kao problem, ne tražeći i ne nudeći alternativu, onda ne treba čuditi kada taj pronađe sugovornika negdje drugo ili traži partnerstvo na drugoj strani. Zbog toga je važno imati povjerenje i graditi ga, imati otvorene karte, tada nam neće trebati tutor iz druge države”, rekla je.

Pendeš je također naglasila kako je sadašnji saziv Vijeća ministara BiH predvođen predsjedateljicom Borjanom Krišto napravio sjajne iskorake u pogledu donošenja zakonskih rješenja, osobito zakona koje je pripremao ministar Bunoza, a nalaze se na listi prioriteta. Govoreći o reformi izbornog zakona Pendeš ističe kako je to zakona koji nam je stavljen u obvezu upravo kroz 14 prioriteta i tko želi europsku i euroatlansku perspektivu BiH onda ćemo te reforme i podržati.

Oglasi
LM