viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.07.23 @ 12:10

Na današnji dan 2018. godine, u Splitu je preminuo legendarni hrvatski i regionalni pjevač zabavne glazbe Oliver Dragojević.

Rođen je 7. prosinca 1947. godine u Veloj Luci. Kada je imao pet godina, otac Marko mu je kupio usnu harmoniku koju je koristio da zabavlja prijatelje u svojoj ulici i putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka. U Splitu je pohađao glazbenu školu, gdje je prvo naučio da svira klavir, a zatim klarinet i gitaru.

OGLAS

Prvi njegov nastup bio je sa 14 godine, 1961., kada je sudjelovao na Splitskom festivalu za djecu i izveo pjesmu „Baloni“. Na radiostanici Split s bratom Aljošom izvodio je poznate svjetske hitove, a dvije godine kasnije je pobijedio na natjecanju amatera pjevača Hrvatske s pjesmom „Yesterday“, rok benda „The Beatles“.

OGLAS

Godine 1973., priključio se „Dubrovačkim trubadurima“, zatim grupi „More“, u kojoj je bila i Meri Cetinić. Na Splitskom festivalu 1974. godine osvaja nagradu Zlatni grb grada Splita s pjesmom „Ča će mi Kopakabana“, a naredne, 1975. godine, šansonom „Galeb i ja“, također na Splitskom festivalu, osvaja nagradu publike.

OGLAS

Nabrojati sve Oliverove hitove čini se kao nemoguća misija, a mnogi od njih traju i pjevaju se i danas.

Tokom 2017. godine Oliveru je dijagnosticiran rak pluća, a nakon jednogodišnje bitke s bolešću umro je u Splitskoj bolnici.

Oglasi
LM