viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.10.23 @ 13:36
OGLAS

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je zainteresiranost za predstojeću zimsku sezonu na Jahorini veliko. “Olimpijski centar ‘Jahorina’ neprestano ulaže u unapređenje ponude i infrastrukture, što je privuklo pažnju velikog broja turista iz svih delova svijeta. Jahorina se ubrzano razvija i postaje jedna od najposećenijih destinacija u regiji”, kazao je Ljevnaić.

OGLAS

Prema njegovim riječima, ove sezone će dobiti tri nove staze, te produžiti jednu i dobiti novi vezni put, što je ukupno još tri km staze.

“Pored toga povećali smo i kapacitete osnježavanja i očekujemo najuspešniju sezonu u povijesti planine”, pojasnio je Ljevnaić.

OGLAS

Ističe da je Jahorina postala prepoznatljiva destinacija za turiste iz svih dijelova svijeta, te gosti dolaze iz različitih zemalja i kultura, kao što su Mađarska, Velika Britanija, Austrija, Turska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Hrvatska, Srbija i mnoge druge.

OGLAS

Dodao je da je pretprodaja ski karata za sezonu 2023/24. počela i da će trajati do 20. listopada.

OGLAS

Kazao je da prilikom kupovine šestodnevnih ili više karata na pojedinačne karte, skijaši imaju priliku ostvariti popust od 10 posto, u periodu pretprodaje.

Kako je rekao, Jahorina je i prošle godine bila najposjećenija planina u BiH, nudeći skijašima i svim ljubiteljima planine širok spektar aktivnosti. Lani je, kako je rekao, na ski stazama skijalo 315.000, te je napravljeno 2.659.000 prolaza.

Za nadolazeću zimsku sezonu se spremaju i u skijalištu “Ski Vlašić”, kazao je Goran Šarić, direktor ovog skijališta.

“Sve zavisi od vremena, dok bude hladnije vrijeme, mi počinjemo praviti umjetni snijeg i otvaramo sezonu”, kazao je Šarić i dodao da su, što se tiče posjetitelja, uglavnom to domaći turisti, te gosti iz Hrvatske i Slovenije.

“U prosincu i prvoj polovini siječnja gosti su iz Hrvatske, dok su u drugoj polovici siječnja gosti iz Slovenije i naši domaći”, kazao je Šarić.

Kako je pojasnio, što se tiče domaćih turista, imaju dosta veliki broj vikend posjetitelja.

Zvonko Bagarić, direktor “Adria Ski Kupresa” na Kupresu, ističe da se i oni pripremaju za sezonu, te da se ove godine nadaju najboljoj sezoni.

“Do ove sezone 40 posto skijališta bilo je pokriveno umjetnim snijegom, a od ove godine će kompletno skijalište biti prekriveno umjetnim snijegom, tako da se nadamo velikom broju turista”, kazao je Bagarić.

Kazao je da tehničke poslove privode kraju i nadaju se da će skijališta moći raditi normalno, a tako se i pripremaju.

“Prošle godine imali smo jaku lošu sezonu, jer je skijanje krenulo tek u drugoj polovici siječnja. Najviše gostiju imamo iz Dalmacije, Hecegovine i veliki broj skijaša iz Banjaluke i Mrkonjić Grada”, kazao je Bagarić.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM