viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.12.23 @ 13:12
OGLAS

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza, državljanina BiH, zbog kaznenog djela javno poticanje na terorističke aktivnosti. S obzirom na to da je utvrđeno da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunjivosti, predložena je mjera smještanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Istragu u ovom predmetu pokrenuli su Tužiteljstvo BiH i SIPA, nakon saznanja da osoba sa područja Bosne i Hercegovine, sa internet adresom registriranom u BiH, pristupa stranicama sa radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture tzv. ISIL-a, kojeg je UN proglasio terorističkom organizacijom. Navedena osoba vršila je prijevod tekstova i sadržaja, kao i preuzimanje sadržaja, fotografija i snimaka ubojstava vojnika, civila i djece, te veličanja struktura tzv. ISIL-a i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju osoba sa ciljem poticanja osoba u BiH na vršenje terorističkih aktivnosti. Daljim aktivnostima agencija za provedbu zakona, osumnjičena osoba je identificirana i locirana na području Viteza. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo javno poticanje na terorističke aktivnosti iz članka 202a., a u svezi sa člankom 202d. Kaznenog zakona BiH.
Istragom i vještanjem utvrđeno je da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunjivosti izazvane uslijed posttraumatskog stresnog poremećaja, uz komorbiditete teških depresivnih epizoda, zbog čega je u okviru optužnice, predloženo upućivanje optuženog u odgovarajući zdravstvenu ustanovu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM