viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.02.24 @ 17:53

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Samira Nukića, koji se tereti da je, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu koja su svirepo ubijena od granate ispaljene s položaja Armije BiH 1993. u Vitezu, izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja pogibije osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Meta – Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

OGLAS

Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, on je “ponovo više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama”. “Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod osobe Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat, i koji je osnivatelj udruge posvećene stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži, kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog”, stoji u priopćenju.

OGLAS

Nukić se tereti da je javno potaknuo na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili nacionalnu pripadnost, čime je počinio izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.Ovo je druga optužnica koju je Državno tužilaštvo podiglo po članku zakona koji je dopunjen i izmijenjen 2021. godine.

OGLAS
Oglasi
LM