viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 04.06.23 @ 20:21

Autoput se ubrzano gradi na jugu Bosne i Hercegovine, ali i u dijelu oko Zenice. Jedan od impresivnih objekata na Koridoru 5c je i nedavno izgrađeni vijadukt Babina rijeka na Zeničkoj zaobilaznici.

Riječ je o jednom od zahtjevnijih građevinskih objekata na poddionici Klopče – Donja Gračanica.

Vijadukt prelazi preko doline, odnosno korita Babine rijeke i lokalne prometnice na maksimalnoj visini od 120 metara – od nivoa rijeke do nivoa kolnika, što ga čini najvišim izgrađenim vijaduktom na dionici autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.

U videu objavljenom na kanalu dROne Kamenjaš objavljen je snimak ovog objekta načinjen iz zraka.

,,Vijadukt Babina rijeka sastoji se od dva paralelna objekta pojedinačne dužine 385 metara. Objekti imaju po tri raspona oslonjena na dva krajnja i dva srednja stuba. Oba objekta su građena metodom slobodne konzolne gradnje sa srednjim rasponom od 165 metara. Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka promjenjive visine, izvedena od prednapregnutog betona. Srednji stubovi su visine cca 60 i 80 metara. Temeljenje objekata je na armiranobetonskim bunarima dubine 18 metara i prečnika 12 metara“, rečeno je ranije.

Za izgradnju oba vijadukta utrošeno je preko 30.000 metara kubnih betona, preko 5.200 tona armature i 687 tona kablova za prednaprezanje.

Na lijevoj strani autoceste (smjer Zenica – Sarajevo) izveden je kao zasebna konstrukcija produžetak vijadukta u dužini od 206 metara sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona oslonjenom na zajednički krajnji oslonac lijevog objekta vijadukta Babina rijeka, te pet srednjih i krajnji stub.

Oglasi