viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 16:32

Novi Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine do 2027. godine još se nije našao u parlamentarnoj proceduri, zbog čega se javio strah kod velikog broja poljoprivrednika što čeka ovu branšu kada je u pitanju 2024.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominjalo se i održavanje prosvjeda jer ova neizvjesnost stvara velike probleme poljoprivrednicima. Zbog toga je jučer održan sastanak federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Situacija je sljedeća, nije produžena stara strategija, koju je sačinio prošli saziv Vlade FBiH, niti je nova zaživjela. To je kod poljoprivrednika izazvalo zebnju što ih čeka u 2024. godini. Izmijenjana strategija mora proći parlamentarnu proceduru, a pitanje je kada će se to dogoditi.

Zašto je strategija važna nama poljoprivrednicima? Jednostavno, iz strategije proizlaze programi rada i financijske podrške i u konačnici koliko će tko od proizvođača dobiti poticaja. Ministar Hrnjić nam je prezentirao što znači ovaj nacrt, koje su izmjene i naglasio da poljoprivrednici neće biti oštećeni – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bićo je dodao kako je Hrnjić naglasio da se parlamentarna procedura i njeno trajanje u vezi s nacrtom neće negativno odraziti na visinu poticaja i dinamiku isplate.

– Kažu da će u 2024. godini primijeniti strategiju iz 2023. i da ne trebamo brinuti. Znači, i u novoj godini po starom. Nije loše, ali mi smo skeptični, dok ne bude sve na papiru od onog što je Hrnjić prezentirao, nećemo biti zadovoljni – istaknuo je Bićo.

Oglasi
LM