viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.04.23 @ 22:27
OGLAS

Poskupljenjima hrane nema kraja. Tako građane BiH očekuje novo poskupljenje mesa, čije bi cijene, prema trenutnim procjenama, mogle skočiti i za 30 posto!

OGLAS

U korist poskupljenju, s jedne strane, ide činjenica da je proizvodnja mesa u Europi prošle godine bila u padu, a procjene su da će ove godine uslijediti dodatni pad.

Bez reakcije

Uz to, ograničavanje proizvodnje mesa u zemljama Europske unije, gašenje domaće proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena, izostanak odgovarajuće podrške su razlozi koji idu u prilog podizanju cijena.

OGLAS

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanske županije Amir Bulut kaže da će neminovno doći do povećanja cijena mesa. Tvrdi da na to upozorava konstantno sve nadležne, od županije do FBiH, ali nikakvih reakcija nije bilo.

OGLAS

,,Mi, zapravo, ovisimo o uvozu jer smo domaću proizvodnju uništili. To se godinama događa, domaće proizvođače nisu štitili oni koji su trebali, a otkupljivači su ih ucjenjivali”, kazao je Bulut.

OGLAS

Primjera radi, objašnjava, na području SBŽ proizvedeno je samo 660 bikova, dok, kako kaže, jedna mesna industrija godišnje uveze više od 10.000 bikova.

,,Ljudi su se, jednostavno, prestali baviti ovim poslom, a ovi što se bave, nisu mladi. Nitko volje nema. Evo, ni poticaji nam još nisu isplaćeni, pa je i proizvodnja mlijeka u našoj županiji smanjena za više od pet milijuna”, istakao je Bulut.

Uvoznički lobi

Kaže da cijene na našem tržištu diktiraju drugi te da su one, možda, prihvatljive tržištu Europske unije, ali našem teško.

,,Nezamislivo je bilo da će kilogram faširanog mesa koštati 15 KM, ali, eto, ili da će kilogram teletine bez kosti koštati od 27 do 30 KM. Nama, jednostavno, drugi manipuliraju, ne štiti nas resorno federalno ministarstvo, štite se tajkunske firme i uvoznički lobi”, ogorčen je Bulut.

Više od 500 milijuna KM na uvoz

Prošle godine uvezena su 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM. I godinu prije uvezena je skoro ista količina, ali za znatno manji iznos od 398.303.675 KM. Skoro 200 milijuna KM je utrošeno na uvoz goveđeg mesa u količini od 30.475.689 kilograma. Proizvođači tvrde da je riječ o upitnom kvalitetu mesa. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM