viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 25.10.23 @ 10:18

Cijene peleta će, zasigurno, biti više u narednom periodu, ali značajnija poskupljenja se ne očekuju. Rekao nam je to Muhamed Helać, glasnogovornik kompanije „Drvosječa“, istaknuvši da će pelet, vjerojatno, biti skuplji u jeku grijne sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućni proračun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Međutim, ne vjerujemo da će se te cijene značajnije odraziti na kućne proračune naših građana, odnosno da će to biti neki novi udar za njih. Jednostavno, ogrjev je uvijek skuplji tijekom zime, ali se, ponavljam, vrtoglave cijene ne mogu očekivati – kazao nam je Helać. Istakao je da je tržište trenutno stabilno, da peleta, ali i ogrjevnog drveta, kao i uglja ima u dovoljnim količinama te da se ne očekuje nestašica. Kazao je da je trenutno najveća potražnja za peletom, ali i ogrjevnim drvetom, dok sve slabiji interes građani iskazuju za ugljem. Iz godine u godinu, dodao je, potražnja za ugljem je sve slabija.

Što je skuplje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutna cijena tone peleta kreće se u rasponu od 500 do 520 KM, a palete iscijepanog drveta između 150 i 165 KM po metru. Tona kamenog uglja je 285 KM, a drvenog 235 KM i to je jedini energent koji je poskupio značajno u odnosu na lani, kada se prodavao po cijeni od 195 KM. Na pojedinim internet-oglašivačima pelet se prodaje po cijeni u rasponu od 400 KM do 490 KM po toni.

Građani do posljednjeg odgađaju nabavku

Iako je grijna sezona službeno počela, ipak, činjenica da nas je vrijeme poslužilo i da su temperature zraka i dalje povisoke za ovo doba godine dovela je do toga da naši građani trošak kupovine ogrjeva ostavljaju kao posljednji. To je, donekle, i razumljivo uslijed svih silnih poskupljenja, naveo je Helać.

Oglasi
LM