viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 07.06.23 @ 13:03

Ured disciplinskog tužitelja pokrenuo je postupak protiv suca državnog suda Branka Perića zbog objavljivanja, odnosno javnog čitanja izdvojenog mišljenja u predmetu “Novalić i drugi”.

Kako je iz UDT-a potvrđeno za Detektor, disciplinski postupak se vodi zbog “donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka” i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti suca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudaca”.

Točnije, u prvoj optužbi je riječ o predmetu “Novalić i drugi” u kojem su tri osobe (Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak) prvostupanjski optužene za sudjelovanje u sumnjivoj trgovini respiratorima, a s čim se Perić nije slagao te je imao izdvojeno mišljenje.

On je to mišljenje i pročitao što su mnogi protumačili kao pokušaj utjecanja na daljnji tijek suđenja u drugostupanjskom postupku te pomoć braniteljima u kojem smjeru treba dalje da grade predmet.

Osim toga polemiziralo se i je li objavljivanje izdvojenog mišljenja dozvoljeno s obzirom na to da nije riječ u uobičajenoj praksi suda. Perić je u izdvojenom mišljenju naveo da je američko veleposlanstvo tijekom suđenja postupajuće tužitelje proglasilo herojima, a da su optuženi bili izloženi “teroru” jednog dnevnog lista, dodajući da takve stvari nisu potrebne i onemogućavaju dobro pravosuđe i vladavinu prava. U narednom periodu očekuje se zakazivanje pripremnog ročišta pred Prvostupanjskim disciplinskim vijećem kada će biti poznato više detalja iz disciplinske tužbe.

Oglasi
LM