viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.11.23 @ 14:58

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH danas je u Mostaru održalo svoju sedmu redovitu sjednicu. Predsjedništvo je razmatralo aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, a glavne teme rasprave bile su aktivnosti vezane uz izmjene Izbornog zakona BiH te zakonodavne aktivnosti vezane za reformu pravosuđa. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH poziva sve dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH na nastavak nužnih reformi u Bosni i Hercegovini za što brže ispunjavanje EU prioriteta.

Medijima se na kraju sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH obratio predsjednik dr. Dragan Čović.

„Jedna od tema sjednice bila je Izborni zakon pa smo o tome pričali, pričamo i o pravnoj državi, reformi pravosuđa u BiH. I jedno i drugo se manje-više veže za naš europski put i 14 uvjeta. Mada, kada je pravosuđe u pitanju ima puno širi aspekt i još razgovaramo oko toga“, rekao je predsjednik Čović.

Istaknuo je kako su na sjednici kolege upoznate sa detaljima i fazama razgovora oko izmjene Izbornog zakona te da je dogovorena vremenska dinamika, te da od od idućeg tjedna kreću intenzivno razgovore na najvišim političkim razinama stranaka.

„Obzirom da je to jedan od 14 uvjeta za naš kandidatski status, odnosno njegovo uključenje u proces pregovora. Uvjeren sam da ćemo dinamizirati to u idućih 15-20 dana do kraja. Ima više pravaca u kojim želimo djelovati, ali procijenili smo sve da Ustav ne možemo dirati pa da u sklopu sadašnjeg ustavnog okvira i Predsjedništvo i Domove naroda, a i sve druge teme koje smo otvarali oko integriteta izbornog procesa“, naglasio je predsjednik Čović.

Na upit novinara, potvrdio je da postoji prijedlog izmjena Izbornog zakona te podsjetio da je jedan prijedlog usvojen prošle godine u Domu naroda, ali da nije prošao u Zastupničkom domu te će biti korigiran.

„Jedan dio koji smo predlagali je napravio visoki predstavnik u BiH na neki način na sami dan izbora kad je mijenjao zakon, a taj element ne možemo dirati dok ga ne usvojimo u istom tekstu kako je ponudio visoki predstavnik, tako da ćemo se držati legitimnog predstavljanja. To je za mene osnova izmjena Izbornog zakona i osnova na kojoj može počivati čitav izborni proces u BiH da bi ga smatrali i legitimnim, a da bi zaštitili integritet izbornog procesa. Često možemo čuti da je netko zloupotrijebio nečiji glas. Ako je išta zloupotrijebljeno, onda je to hrvatski član Predsjedništva kada se bira bošnjačkim glasovima“, istaknuo je predsjednik Čović.

Predsjednik Čović je kazao kako je bilo govora i o reformi pravosudnih institucija, te o svim zakonima koji su već bili u proceduri, a ticali su se između ostalog i europskog puta.

„Zakon o sudu BiH, pranje novca, sprječavanje sukoba interesa i da ne nabrajam sad čitav jedan paket zakona, a prije toga VSTV završio. Ministri i predsjedateljica Vijeća ministara informirali su nas u kojoj smo danas fazi i što bi to trebalo uraditi u nekom kratkom vremenu ispred nas, a to kratko vrijeme je narednih 15-20 dana prije ovih konačnih odluka koje će biti svakako u Bruxellesu početkom 12. mjeseca i razgovora sa povjerenikom za proširenje“, kazao je predsjednik Čović.

Oglasi
LM