viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.06.23 @ 13:47

Razvojna agencija Žepče, u sklopu inicijativa Lokalnog ekonomskog foruma Općine Žepče organizirala je Info dan na temu „ Prilike za investicije u solarne elektrane u FBiH“ koji se održao 21.06.2023. godine u Sali Općinskog vijeća Žepče. Gosti Info dana bili su Dragan Mlakić, rukovoditelj službe za SCADA i telekomunikacije u DP Centru Elektroprivreda HZHB i Brigita Lovrić, pomoćnica načelnika Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Pomoćnica načelnika Brigita Lovrić govorila je o procedurama pokretanja postupka izgradnje solarnih elektrana od samog početka tj. od podnošenja zahtjeva pa sve do izdavanja uporabnih dozvola i kako isti proces teče na području općine Žepče. Riječi je bilo i o mogućnostima izgradnje solarnih elektrana za vlastitu potrošnju, i da li se može solarna elektrana napraviti na poslovnom objektu te koja Ministarstva su nadležna za koji segment procesa. Kazano je da u Općini Žepče vlada veliko interesiranje stranaka za izgradnjom energetski efikasnih objekata te da se taj broj u prethodnom periodu povećao sa svega par zahtjeva na desetine te se tendencija rasta nastavlja. Gradnja solarne elektrane je prije svega administrativno kompliciran proces koji zahtijeva dosta znanja i upornosti. Prije svega potrebno je uraditi procjenu lokacije, dimenzioniranje elektrane i prijedlog opreme te se obratiti sa pisanim zahtjevom prema nadležnim službama.

OGLAS

Rukovoditelj službe za SCADA i telekomunikacije u DP Centru, Dragan Mlakić prisutnima se obratio u imeElektroprivrede HZ HB te je govorio o izgradnji i isplativosti izgradnje solarnih elektrana te trajnosti samih solarnih panela. U Federaciji BiH kako bi se električna energija prodavala subjekt mora ispunjavati određene uvjete a to je da je registriran dok fizička lica električnu energiju ne mogu prodavati u mrežu direktno. Kada se govori o opremi treba naglasiti kako treba biti pažljiv prilikom odabira iste jer sva oprema koja ima certifikate ulazi u opcione mogućnosti ugradnje,  ali se zna dogoditi da zbog pogrešne procjene investitori već druge ili treće godine rada elektrane ne daju planirane prinose ili dolazi do zastoja u radu. Zato je prioritet u odabiru ponuđača stručnost instalatera, a ne njegova cijena, kazao je Dragan Mlakić.

OGLAS

Mlakić se dotaknuo i referentne cijene a to je ona cijena po kojoj se energija iz solarnih elektrana prodaje elektrodistribucijama te prisutnima pojasnio kvote i samu referentnu cijenu.

OGLAS

Od strane prisutnih poduzetnika, kojih je bilo preko 30,  pokazan je veliki interes i postavljena su brojna pitanja na koja su im dogovorena od strane gostiju na Info danu. Većina njih je najavila ulaganje u solarne elektrane, a ostavljena je mogućnost i da se u narednom periodu organiziraju slični događaji na istu temu. Na Info danu prisutnima su prezentirane i aktualne obuke koje provodi Razvojna agencija Žepče u Centru poslovnih kompetencija a koje su namijenjene privatnom sektoru.

Oglasi
LM