viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.10.23 @ 17:46

Postoji nekoliko problema u ponašanju djeteta koje roditelji ne bi trebali ignorirati zato što se oni mogu pretvoriti u mnogo veće probleme.

Ukoliko primijetite da dijete često laže ili preuveličava stvari, imate razloga za zabrinutost. Naravno, sitne laži su uredu za manju djecu zato što ona slabije razumiju razliku između istine i laganja.

OGLAS

Čim malo porastu, treba ih ohrabriti da govore istinu, čak i ako to znači da će snositi posljedice. Ukoliko ovo ne nauče, stvorit će se problemi u njihovom odnosu s učiteljima, prijateljima, drugom djecom u školi itd.

OGLAS

Itekako je iritantno kada znate da dijete čuje ono što mu govorite, ali se pretvara da ne čuje. Ovo može postati problem kada vas odluči u potpunosti ignorirati. Ako zna da ćete ga stalno podsjećati, neće imati motivacije da sluša kada mu nešto prvi put kažete.

OGLAS

Ako ne uradi ono što ste tražili, objasnite mu da će biti kažnjen (naravno, ne udaranjem, deranjem na njega i slično). Na kraju će shvatiti da selektivno slušanje ne funkcionira.

Naravno da dijete misli da je ono što vam treba reći najvažnija stvar na svijetu. Ne shvaća da drugi ljudi mogu imati potrebe koje su podjednako važne.

Ovakvo ponašanje je prihvatljivo kada je dijete malo, no ako ovo nastavi prakticirati kada poraste, najvjerojatnije će čitav život misliti da uvijek treba biti ispred drugih. Zato je važno da uspostavite neku vrstu signala zahvaljujući kojem će znati da mora malo sačekati. To može biti stavljanje ruke na rame i slično.

Oglasi
LM