viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.01.24 @ 14:29

Gotovo se svakodnevno u BiH potiče međunacionalno nasilje, bilo da je u pitanju održavanje manifestacija koje vrijeđaju osjećaje drugih do održavanja raznih skupova i tribina, a nerijetko se i s propovjedaonica mogu čuti poruke poziva na naoružavanje, potiče se strah od drugih naroda te se otvoreno govori da se spremaju novi pokolji, masovne grobnice…

Sadržaj i poruke s takvih tribina uopće se ne skriva, nego ih se objavljuje na društvenim mrežama, bilo da je u pitanju Facebook, X, YouTube, Instagram. Jedno takvo predavanje u sklopu serijala o povijesti Bosne i ratova održao je profesor Mithad Ćeman.

OGLAS

On surađuje s nizom muslimanskih organizacija i portala na kojima su dostupna njegova predavanja o raznim temama – od života, vjere do povijesti i političkih odnosa kod Bošnjaka. U jednome od posljednjih predavanja održanom u prostorijama Omladinskog udruženja Tempo iz Vogošće, i koje se može pogledati na YouTubeu, Ćeman najavljuje novi obračun Bošnjaka s “četnicima i ustašama”, kako je pogrdno nazvao sve Srbe i Hrvate.

OGLAS

– Pitanje hoće li biti rata uopće nije pitanje, to uopće nije točno pitanje. Pitanje je samo kad će biti rata. Ja vam to jamčim i Alahom vam se kunem. Ja sam uvijek u pričeku kada ću se morati s četnicima i ustašama ganjati, a bojim se da će biti i nekih drugih elemenata protiv kojih ćemo se morati ganjati – rekao je u skandaloznome obraćanju profesor Ćeman. Pri tome je uputio zastrašujuća upozorenja o navodnome novom pokolju nad muslimanima Bošnjacima. – Znajte da će sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih. Zato se spremajte sto posto – dodao je Ćeman. Pozvao je sve one koji nisu spremni boriti se protiv navodnih planova za uništenje Bošnjaka muslimana “da idu za Njemačku što prije da barem znamo na koga možemo računati”.

OGLAS

On je u drugim predavanjima, također održanima u krugu Omladinskog udruženja Tempo iz Vogošće, čiji mu logo stoji u pozadini, poručio kako se “najveći partizansko-četnički pokolj muslimana” dogodio na području Kulen Vakufa u II. svjetskom ratu. Pri tome je pokušao opravdati organiziranje nacističkih SS divizija od muslimana, kazavši da je to bila posljedica “izraza svijesti prirodne obrane”. Dodao je i kako su muslimani Bošnjaci u više navrata bili žrtve svoje naivnosti, tvrdeći da su svoj nacionalizam preboljeli u 4. stoljeću! Dok to, po njegovu mišljenju, nije slučaj kod Hrvata i Srba.

Profesor Midhat Ćeman nastavio je na tribinama samo “upozoravati” da Bošnjacima muslimanima slijedi novi masakr, genocid, o čemu gotovo svakodnevno piše i dio bošnjačkih političara, ali najčešće vjerski dužnosnici koji nastavljaju s mantrom o opasnosti od izbijanja novoga rata te navodnim planovima za eliminiranje ovoga naroda bez ikakva valjanog uporišta. Najprije je poglavar Islamske zajednice reis Husein Kavazović prošle godine pozvao Bošnjake muslimane da “ako institucije padnu, moramo biti spremni braniti BiH oružjem”.

Takvi su navodi, čak iako ih se pokušalo ušminkati kontekstom, pa čak ih i prikriti, izazvali oštre osude američke i europske administracije te Ureda visokog međunarodnog predstavnika. Potkraj prošle godine na sličan su način na svojevrsnu mobilizaciju Bošnjaka na vjersko-domoljubnoj tribini u mjestu Nemili kod Zenice pozvali visoki vjerski službenici muderis Nezim Halilović i Harun Hodžić, koji su tijekom rata bili zapovjednici u IV. i zloglasnoj VII. brigadi. Taj se skup pretvorio u ratnohuškački. Muderis Halilović je, glorificirajući borbu Palestinaca, rekao kako oni nisu poniženi, nego “samo Bošnjaci koji su za samo nepunih 30 godina zaboravili potpuno što im se dogodilo”.

On je tada dodao kako je Gaza danas velika opomena Bošnjacima, pozivajući da budu svjesni svojih potencijala “biološkog i materijalno-tehničkih sredstava (MTS)”. – Zato se mi Bošnjaci moramo uozbiljiti, moramo biti svjesni opasnosti okolnosti u kojima živimo – istaknuo je muderis Halilović. Tijekom tribine Harun Hodžić, imam ratne džamije na Igmanu te zaposlenik Fonda Memorijala u Muzeju “Tunel spasa”, pozvao je mlade Bošnjake da se vojno obučavaju kroz streljačke klubove.

Oglasi
LM