viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.10.23 @ 22:47

Iako je jesenska sjetva u BiH već počela, prema riječima poljoprivrednika, ugrožena je rekordno visokim cijenama repromaterijala, zbog čega dobar dio ratara ramišlja hoće li dignuti ruke od proizvodnje ili ne.

Iako je jesenska sjetva u BiH već počela, prema riječima poljoprivrednika, ugrožena je rekordno visokim cijenama repromaterijala, zbog čega dobar dio ratara ramišlja hoće li dignuti ruke od proizvodnje ili ne.

OGLAS

Kalkulacije

OGLAS

Predsjednik Saveza udruge poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković za Nezavisne je kazao da s obzirom na situaciju poljoprivrednici još uvijek kalkuliraju što će i kako učiniti, ali sigurno je, kaže, da će ove godine ozimnim kulturama biti zasijano manje površina. Prema njegovim riječima, veliki broj poljoprivrednika će sijati svoju merkantilnu pšenicu. -Dosta poljoprivrednika će sijati sjeme s tavana, odnosno svoju merkantilnu pšenicu i sigurno je da se, i pored subvencija koje dobivamo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ratari neće odlučivati na kupnju sjemenske pšenice, kazao je Nezavisnima Marinković.

OGLAS

Dodao je kako treba imati u vidu vremenske neprilike koje nas pogađaju svake godine pa stoga, kaže, i ne čudi opravdan strah poljoprivrednika, ali i odustajanje od daljnje proizvodnje.

-U ovom trenutku ne možemo naći rentabilnu ratarsku kulturu koja bi zadovoljila minimalna ulaganja koja bi poljoprivredniku ostvarila neku dobit, da ne ispadne da stalno radi uzalud – kazao Marinković. Kada je pak riječ o cijenama, predsjednik Saveza udruge poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske je istaknuo da cijena sjemenske pšenice iznosi od 120 do 160 KM za 100 kilograma, dok cijena mineralnog gnojiva iznosi od 110 do 150 KM za 100 kilograma, ovisno o formulaciji i proizvođačima. – Bez pune primjene agrotehnike ne možemo se nadati dobrim prinosima – objasnio je Marinković.

Da je situacija i više nego teška i da još uvijek kalkulira hoće li i koliko zasijati ili ne, za Infobijeljinu potvrdio je i poljoprivrednik Perica Spasojević. – Prvi put od kada se bavim poljoprivredom, uoči sjetve nisam osigurao sjemena i gnojiva. Najprije ću samo uzorati i potanjurati oranice i ostaviti tako. A i to moram zbog plodoreda jer sam na većini parcela proizvodio nekoliko godina kukuruz – naglašava Spasojević.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalne udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da je jesenja sjetva u Semberiji već uvelike počela te da se proizvođači nalaze u jako teškoj situaciji.

– Veliki broj zemljoradnika će sigurno odustati od jesenske sjetve pšenice, a upravo zbog toga što je ove godine bila niska otkupna cijena, ali i zbog visoke cijene goriva i ostalog materijala, kazao je za Nezavisne Bakajlić i tvrdi da poljoprivrednik ne može ostvariti ni 50 posto onoga što je uložio. Prema njegovim riječima, poljoprivrednici nemaju zaštitu proizvodnje tako da je, kada vremenske nepogode napadnu, proizvođač prepušten sam sebi.

Loša godina

I Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, kazao je kako je ova godina bila iznimno loša za poljoprivrednike. Kako je rekao, ove godine je sve stiglo poljoprivrednike, od tuče, kiše, vlage, leda, poplava pa do oluja. Ovogodišnja proizvodnja je praktički nikakva, a i ono što je ostalo upitne je kvalitete. Gubici su veći od 50 posto. – Već godinama upozoravamo da se zaštiti domaća proizvodnja. Ionako smo slabašni, uvoz nas uništi. Domaći proizvod je puno bolji od uvoznog, tako da bi kupcima bolje bilo da kupuju domaće, ali evo i to se gubi. Praktično imamo proizvodnju koja je neznatna, uvoz je sve preplavio, a to što uvozimo je vrlo upitne kvalitete jer nitko ne izvozi ono što je dobro, izvozi se višak – objasnio je Bićo za Oslobođenje.

Oglasi
LM