viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.02.22 @ 22:26

U prostorijama Općine Travnik jučer je održan sastanak sa glavnim akterima u sklopu projekta regionalnog vodovoda ”Plava voda”. Tim povodom, za Travnicki.info govorio je Ernad Granić, direktor JP RV Plava voda.

”Uplata prve tranše Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za realizaciju projekta “Plava voda” znači da je vrlo kompleksna procedura u koju su uključene tri općine (Travnik, Novi Travnik i Busovača) i jedan grad (Zenica), pet komunalnih poduzeća (Bašbunar, Trebišnjica, ViK, Vilenica, Komunalac),  dvije županije, Fond za zaštitu okoliša FBiH, relevantna ministarstva sa nivoa Federacije BiH, relevantna ministarstva sa nivoa države, Predsjedništvo BiH, banka CEB te naše JP kao Projektni entitet konačno okončana.

Svi zastoji vezani za ovu proceduru su uz rad, upornost i posvećenost svih sudionika ipak na kraju prevaziđeni.

Pred nama je još puno posla, ali će on biti mnogo konkretniji i vidljiviji nego do sada. Jedna od najosjetljivijih faza koja je zahvaljujući ovim sredstvima CEB-a već započela je eksproprijacija koju će na naš zahtjev kao korisnika eksproprijacije sprovoditi općinske službe svih pet općina kroz koje prolazi regionalni vodovod (četiri spomenute općine i općina Vitez).

Svakako je bitno spomenuti i jučerašnji sastanak koji se na inicijativu načelnika Općine Travnik Dautovića, održao u Travniku, a na temu projekta “Plava voda”.

Sastanku su pored načelnika Dautovića i njegovog tima prisustvovali gradonačelnik Grada Zenice Kasumović sa svojim timom, predstavnici OV Travnik, članovi Skupštine JP-a, Nadzorni odbor JP-a i Uprava JP-a. Općti je zaključak da su još jednom potvrđeni benefiti koje, uz relativno male ustupke i odricanja, projekat “Plava voda” donosi stanovnicima i Travnika i Zenice, a i ostalim dvjema općinama (Busovača i Novi Travnik) te je opredjeljenje svih prisutnih da se realizacija Projekta nastavi i to uz prihvaćanje našeg obrazloženja za potrebom jačanja kapaciteta JP-a sa svakog aspekta.”

Oglasi
LM