viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 15.06.23 @ 19:52

Zbog obilnih kiša u Bosni i Hercegovini je odgođena žetva pšenice, a prinosi će biti veoma slabi, pa i otkupna cijena. Poljoprivrednici se nalaze u bezizlaznoj situaciji i traže pomoć, ali pšenice će biti dovoljno jer je uvozimo.

,,Ove godine seljaci su u Republici Srpskoj posijali mnogo pšenice jer su se nadali dobrim poticajima, a na kraju će ispasti da im neće ostati ni slama od pšenice. Domaću pšenicu u BiH nitko i ne kupuje niti tko brine o otkupnoj cijeni. Otkupljivači pšenice nam ne nude ništa, jer znaju da zbog obilnih padalina pšenica će biti lošeg kvaliteta. Država se ne miješa u cijene mesa, mlijeka, pšenice i svega ostalog. Država samo daje dozvole za uvoz da bi naplatila PDV i ostale obveze koje joj pripadaju i ne zanima ih zaštita domaće proizvodnje. U 2022. godini pšenica se u BiH otkupljivala po 60 feninga po kilogramu, a ove će godine biti najvjerojatnije od 30 do 35 feninga”, ističe za Faktor Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a.

Sve to vodi novom poskupljenju brašna čija je trenutna cijena TIP 400 oko dvije marke za jedan kilogram. Poljoprivrednici ističu kako oni, kao primarni proizvođači, uopće ne sudjeluju u kreiranju konačnih cijena po kojima se kupuje u prodavnicama.

,,Trebalo je početi vršenje pšenice, ali u polje nije moguće ući sa kombajima zbog obilnih kiša i jednostavno pšenica još nije sazrela. Još su zelena polja, a trebaju biti žuta jer pšenici nedostaje sunca. Žetva se odlaže za toplije vrijeme i kada će to biti, nitko ne zna. Otkupna cijena pšenice bit će drastično smanjena i mlinari znaju da je lošeg kvaliteta pa će i otkupna cijena biti niska. Ali građani u BiH ne trebaju strahovati jer mi uvozimo 95 posto pšenice. Kolika će biti cijena brašna, još se ne zna, ali će je odrediti potražnja i ponuda u svijetu, a kao što rekoh, pšenicu uvozimo i još je prerano prognozirati o otkupnoj cijeni pšenice i cijeni brašna”, kazao je za Faktor Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Oglasi
LM