viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.07.23 @ 08:04
OGLAS

Bez obzira na to je li riječ o neodgodivoj obvezi, neočekivanom poslovnom sastanku ili dogovoru o čuvanju djece koji je propao, vjerojatno će biti trenutaka kada će svaki roditelj trebati ostaviti svoje dijete samo kod kuće.

OGLAS

Sasvim je razumljivo da su roditelji zabrinuti kada prvi put ostave djecu bez nadzora, ali uz dobro planiranje, ostanak kod kuće može biti pozitivno iskustvo za dijete, dajući mu osjećaj samopouzdanja i neovisnosti.

Ali, kada je pravo vrijeme da dijete ostane samo kod kuće? Očito je da petogodišnjak ne može biti sam, ali većina 16-godišnjaka može. Kako objašnjavaju psiholozi, može biti teško sa sigurnošću znati kada su djeca spremna podnijeti da budu sama kod kuće.

OGLAS

Stvar procjene

U većini slučajeva stvar je procjene roditelja. Uopćeno, psiholozi savjetuju kako nije dobra ideja ostavljati djecu mlađu od 10 godina samu kod kuće. Svako je dijete drugačije, ali u toj dobi većina djece nema potrebnu zrelost, kao ni vještine za reagiranje u hitnim slučajevima.

OGLAS

Važno je razmotriti kako se dijete nosi s različitim situacijama. Na primjer, je li dijete odgovorno kada je riječ o pisanju domaćih zadaća i obavljanju kućanskih poslova, kako se nosi s neočekivanim situacijama, je li mirno kada stvari ne idu po planu te razumije li, odnosno poštuje li pravila. Isto tako, jasno je da roditelji ne bi trebali ostaviti dijete samo kod kuće ako je plašljivo.

OGLAS

Zrelost djeteta

S druge strane, ako je dijete odgovorno, ne boji se ostati samo i dovoljno je veliko kako bi procijenilo je li nešto za njega sigurno ili nije, vrlo vjerojatno je moguće da ostane samo kod kuće. Čak i kada su roditelji uvjereni u zrelost svog djeteta, mudro je ostaviti ga nekoliko puta samo kod kuće na kraće vrijeme kako bi se dijete što bolje pripremilo, ali i kako bi roditelji bili što sigurniji da će s njihovim mališanom biti sve u redu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM