viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.04.23 @ 07:58
OGLAS

Nestašica stanova sve više otežava dolazak novih radnika za sektore kao što su logistika, ugostiteljstvo ili javna služba. Gdje možete pronaći povoljan smještaj u Njemačkoj? Ovaj problem je posebno vidljiv na području Münchena. Kako bi ipak doveli nove vozače autobusa u grad, autobusni prijevoznik u gradu Landsberg am Lechu uredio je stanove za vozače autobusa iz inozemstva. Kako kažu iz Industrijske i trgovačke komore München, problem nedostatka stanova ili preskupih stanova za nove radnike je sve veći. Po njihovim riječima, posebno je pogođeno područje metropole, piše Fenix-magazin. “Nedostatak stanova je vidljiv iznad svega u Gornjoj Bavarskoj, a posebno na području Münchena”, kažu, te dodaju: “problem pronalaženja pristupačnog stambenog prostora definitivno je stigao u ruralna područja”.

OGLAS

Premalo pristupačnog smještaja za osobe s niskim primanjima

Osobito “osobe sa srednjim i niskim primanjima” imaju sve više problema u pronalaženju pristupačnog smještaja, kažu iz komore. Nestašica stanova sve više otežava dolazak novih radnika za sektore kao što su logistika, ugostiteljstvo ili javna služba. Mnoge tvrtke stoga pomažu svojim zaposlenicima u pronalaženju smještaja ili uređuju svoje stanove koje imaju u posjedu. Stadtwerke München si je na primjer zadao cilj koji podrazumijeva izgradnju 3000 stanova za svoje zaposlenike do 2030. godine. Prema riječima Njemačkog udruženja autobusnih prijevoznika, u sljedećih nekoliko godina u Njemačkoj će nedostajati 87.000 vozača autobusa.

OGLAS

Landsberg: Autobusni prijevoznik nudi stanove za vozače

OGLAS

U Landsbergu am Lech, na primjer, prijevoznička tvrtka Waibel Bus nedavno je zajedno s okružnim uredom preuzela inicijativu i uspjela zaposliti nove vozače autobusa iz inozemstva nudeći im uređene stanova. Zbog nedostatka osoblja četiri gradske autobusne linije do sada su prometovale svako sat vremena, no zahvaljujući novim vozačima autobusi sada voze u uobičajenim intervalima od pola sata. Njemački mediji navode primjer vozača autobusa državljanina Bugarske koji je u Landsberg je došao iz Berlina. To je bilo moguće, jer je sadašnji poslodavac njemu i njegovoj obitelji osigurao stan. “Prije toga sam bio u Berlinu. Tamo ima puno stanova, ali nema posla. Ovdje je obrnuto”, kaže vozač autobusa.

OGLAS

Stambeni prostor osiguran

Tvrtka je također postavila privremene stanove u svojim tvorničkim prostorijama u industrijskom parku Landsberg i tamo je posljednjih mjeseci smjestila nekoliko vozača autobusa regrutiranih iz Mađarske. “Osim toga, htjeli smo postaviti kontejnere za stanovanje”, rekao je direktor Waibel-Busa Winfried Venerius BR. No, to nije uspjelo zbog nepostojanja dozvola za stambeni prostor u poslovnom prostoru. Tu bi općine morale “postati fleksibilnije” u cilju politički željenog prometnog zaokreta. Trenutno je u spomenutoj tvrtki potrebno popuniti još 20 radnih mjesta. Iz Industrijsko-trgovinske komore također predlažu uključivanje tvrtki u izgradnju novih stanova ili u obnovu postojećih, navode njemački mediji.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM