viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.04.24 @ 09:11
OGLAS

Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, u petak je najavio da će se zalagati za rješavanje problema s kojima se manjine suočavaju na izborima, a izrazio je i želju da budu most suradnje između RH i BiH.

Na izborima je pobijedio dosadašnju zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u RH) i ušao u Sabor, za što je ocijenio da to većini javnosti nije bilo očekivano. “Mi zadnja dva puna mandata nismo bili u Hrvatskom saboru i zadnja tri izborna ciklusa smo u principu i izgubili, međutim, drago nam je da smo se nakon devet godina vratili u Sabor i da imamo prigodu da napravimo nešto, ne samo za našu zajednicu, već i za nacionalne zajednice koje sam dužan predstavljati”, istaknuo je Hodžić u razgovoru za Hinu.

OGLAS

Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu. Jedno od najvažnijih pitanja na koje će se koncentrirati tijekom svog mandata je i pitanje upisa Bošnjaka u popisu birača. “Dugogodišnji problem je da nam svaki drugi čovjek nije upisan kao Bošnjak u biračkom popisu, već kao Musliman s velikim M. Već dva desetljeća se mučimo s tim problemom, a imali smo i sada na dan izbora situaciju da nam se javilo nekoliko stotina ljudi, koji su pristupili biralištu uvjereni da mogu glasati za predstavnika Bošnjaka, ali nažalost nisu bili upisani i razočarano su se vratili kućama”, istaknuo je Hodžić.

OGLAS

Pri tome je naveo kako je to jedan od razloga zašto Bošnjaka nije bilo devet godina u Saboru jer praktički polovica njihovog biračkog tijela nema pravo glasa. Također je istaknuo unaprjeđenje infrastrukture bošnjačkih organizacija, izgradnju kulturnih i društvenih domova koji će biti njihova mjesta okupljanja, afirmiranja i očuvanja njihova kulturnog i nacionalnog identiteta.

OGLAS

“Treće želim da na neki način budemo most suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u onoj mjeri u kojoj mi to možemo iz svoje skromne pozicije i dati doprinos u odnosima dvaju naroda i država”, rekao je Hodžić. Upitan jesu li ga zvale stranke koje pregovaraju o formiranju vladajuće većine, Hodžić je odgovorio da razgovaraju na tu temu, ali je jako rano da bilo što konkretno kaže i prognozira.

“Vjerujem da ćemo u danima koji dolaze vrlo brzo moći znati obrise nove parlamentarne većine i Vlade. Kada se to dogodi, bit ćemo spremni podijeliti svoj stav”, naveo je.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM