viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Slaven galić
Vrijeme objave: 30.09.24 @ 18:38
OGLAS

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tokom svečanosti prijema novih časnika u austrijske oružane snage, časnik iz Bosne i Hercegovine odbio je rukovati se s ministricom obrane Austrije, Klaudiom Tanner.

OGLAS

Kako piše austrijski Kurier, incident se dogodio za vrijeme tradicionalne svečanosti, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. Časnik je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka svečanosti, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo obrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da se časnik neće željeti rukovati s ministricom. Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministrica Tanner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije ispričao u ime Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz država Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem jačanja stabilnosti u regiji.

OGLAS

Ove države nemaju vlastite časničke škole, a prethodno su svoje časnike obučavale u Turskoj. Europska unija je podržala ovakav vid suradnje. Na svečanosti, Slaven Galić je naglasio važnost austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga BiH i pohvalio visoku razinu obuke koja se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM