viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.03.24 @ 09:03

Dražen Budiša, bivši koalicijski partner Ivice Račana u Vladi Hrvatske 2000. godine, u intervjuu za Dnevnik HTV-a poručio je da će predsjedniku RH Zoranu Milanoviću vratiti odličje Dmitra Zvonimira koje mu je dodijelio prije tri godine.

“Vi ste u politici od Hrvatskog proljeća pa sve do koalicije 2000. i nakon toga, kako vi kao osoba s bogatim političkim iskustvom gledate na odluku Zorana Milanovića da se uključi u izbornu utrku?” upitala je novinarka HTV-a Budišu.

OGLAS

“Gospodin Zoran Milanović je izišao iz ustavnih okvira. On je grubo nasrnuo na ustavnopravni poredak jer je nespojivo s dužnošću predsjednika Republike da se natječe za predsjednika buduće vlade. To skupa ne ide. Pa kad već to spominjem, možda još nije kasno, ja ga pozivam ili da odustane od kandidature ili da se povuče s dužnosti predsjednika države.

OGLAS

Inače, možemo doći u vrlo tešku ustavnopravnu situaciju s obzirom na ono što nas čeka i s obzirom na činjenicu da imamo danas raspušten Hrvatski sabor. Dakle, Zoran Milanović je, kao što sam rekao, narušio ustavnopravni poredak”, odgovorio je Budiša.

OGLAS

“On je meni dao odličje Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom prije tri godine, pa ja koristim ovu priliku da mu ga vratim, jer čovjek koji narušava ustavni poredak RH nije dostojan da meni daje odličja”, rekao je Budiša.

Upitan kako bi danas ocijenio politički dijalog u kojem nedostaje tolerancije i međusobnog uvažavanja, Budiša odgovara: “Razina političkog govora, hrvatske političke kulture, umjesto da se dizala, srozavala se godinama. Odgovornost za to snosi i Zoran Milanović.

Neke stvari koje su danas postale uobičajene, svakodnevne, na koje se već i narod priviknuo bile su nezamislive u, recimo, razdoblju kada sam ja bio aktivan u politici. Naša politička kultura je bitno snižena.”/

Oglasi
LM