viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.03.24 @ 11:09

Ove se godine, prateći cijene koje neprestano rastu, odmor vjerojatno čini luksuznijim nego ikada. Tek rijetki će moći na more. No, uz istraživanje i planiranje ipak je moguće uštedjeti koju marku. Ako ovog ljeta želimo manje trošiti, moramo biti fleksibilni, otvorenog uma i dobro provjeravati svoju potrošnju.

Prije nego išta rezerviramo, pogledajmo tri ključne točke jeftinog putovanja – prijevoz, smještaj i dnevne troškove. Ove tri opcije moraju biti pristupačne kako biste otišli na jeftin odmor. Na umu treba imati i da su cijene vikendom i u špici sezone uvijek više od cijena radnim danom te u predsezoni i posezoni.

OGLAS

Kada je pak riječ o ljetovanju na Jadranu, ono je sve skuplje, a u ovoj godini očekuje se nastavak rasta cijena. Za dvije osobe jedna noć u ne baš dobro opremljenom apartmanu u Splitu stoji od 176 do 978 KM, ovisno o luksuzu koji si želite priuštiti. U mnogim ponudama u tu cijenu uključen je samo doručak, piše Avaz.

OGLAS

Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura, što je oko 1050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice udaljenom 350 metara od jedne od najljepših plaža u Brelima potrebno je 665 eura ili 1300 KM. Ako se u obzir uzme četveročlana obitelj, roditelji s dvoje djece, sedmodnevni boravak u ljetovalištu izići će je i više od 3000 KM, samo za boravak u apartmanu. Uzimajući u obzir i druge troškove – putovanje, hranu, turističke posjete – za prosječan boravak na moru četveročlana obitelj treba izdvojiti i do 5000 KM, piše navedeni medij.

OGLAS

U Crnoj je Gori malo bolja situacija, iako je primjetno i da su tamošnji hoteli podigli cijene za razliku od prošle godine, pa će četveročlanoj obitelji trebati između 3000 i 4000 KM. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM ili više.Osim navedenoga, u obzir treba uzeti i cijene u trgovinama, restoranima i kafićima, parkiranje…, a sve to iziskuje dodatne troškove. Provjerili smo i što kažu u agencijama, jesu li rezervacije za ljetovanje već počele te kako se kreću cijene. – Naravno, rezervacije su već počele. Do kraja veljače imali smo ponudu “first minute” u kojoj je bilo moguće ostvariti dodatne popuste na ljetovanje, a ušteda je i do 30 posto. Ta cijena, naravno, nije fiksna, nego ovisi o hotelu, mjestu te vrsti usluge koju netko želi – kazala nam je djelatnica jedne sarajevske agencije, dodajući da je izbor destinacija ostao isti kao prošle godine. – I dalje su aktualni Tunis, Egipat i Antalijska regija. To su nekako najčešće birane destinacije, a i cijenom su prihvatljive – kazala je dodajući da svojim klijentima nude i plaćanje na rate. – Nudimo i plaćanje na rate. Ta je opcija također vrlo popularna, a plaćanje se vrši u 12 ili 24 rate – zaključila je u razgovoru. Budući da se, osim Hrvatske i Crne Gore, doznajemo iz agencije, sve češće biraju i dalje destinacije, provjerili smo koliko je novca potrebno upravo za te destinacije za ljetni odmor.

Budući da je Tunis iz godine u godinu sve popularniji, provjerili smo kako se cijene tamo kreću. Cijene hotela kreću se od nešto više od 900 KM pa do više od 2400 KM. Sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice početkom srpnja s all inclusive uslugom jednu osobu će stajati 995 KM, a ako računamo da na odmor ide četveročlana obitelj, dolazimo do iznosa od 3980 KM, koliko im je potrebno za ovu destinaciju. Hotel u Kemeru s četiri zvjezdice s all inclusive uslugom u Turskoj, na rivijeri uz Antalyju po osobi stoji 1199 KM, što znači da je četveročlanoj obitelji za odmor potrebno 4796 KM. Oko 3200 KM potrebno je za ljetovanje u albanskom ljetovalištu Drač. Kada je riječ o dalekim destinacijama, u obzir treba uzeti dodatne popuste, odnosno besplatan smještaj za djecu do određenih godina ili plaćanje pola cijene te oslobađanje plaćanja pristojbi.

Oglasi
LM