viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.04.24 @ 09:40
OGLAS

Europska unija (EU) je usvojila deklaraciju o razvoju biciklizma. Na ovaj način Europa nastoji da se kreće ka cilju nultog zagađenja životne sredine i poboljša fizičko i mentalno zdravlje svojih građana.

Deklaracija je usvojena na marginama neformalnog sastanka Europskog vijeća za transport 3. travnja. U deklaraciji se navodi da je biciklo ekološko, pristupačno i jeftino prijevozno sredstvo, koje ima značajnu dodatnu vrijednost za ekonomiju EU.

OGLAS

,,Prepoznajemo mnoge prednosti biciklizma: smanjuje zagađenje, gradsku gužvu i promovira zdraviji način života”, naglasila je europska komesarka za transport Adina Velyan. Ističe se da će razvoj biciklističkog transporta pomoći EU da postigne svoj cilj zaštite životne sredine. Tako su se zemlje EU do 2030. godine obvezale da će smanjiti neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto, a do 2020. godine nastoje postići klimatsku neutralnost. Osim toga, u deklaraciji se navodi da biciklizam poboljšava socijalnu uključenost, a također doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju i dobrobiti ljudi. Postoje i planovi za povećanje interakcije između biciklizma i drugih vidova transporta na način da se omogući unošenje većeg broja bicikala u autobuse u vlakove.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM