viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
hrvatski ministar
Vrijeme objave: 08.09.24 @ 16:10
OGLAS

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je u Mariji Bistrici poručio da hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je dan ranije rekao da premijer Andrej Plenković tek sad progovara o neravnopravnosti Hrvata u BiH, nije ništa učinio da poboljša stanje Hrvata u BiH.

OGLAS

Komentirajući negativne reakcije nekih medija u BiH nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini i jučerašnje Milanovićeve izjave u vezi s time, Grlić Radman je izjavio da se Plenković zauzima za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) kojim se inzistira na poštivanju prava svih građana u BiH, ali i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine kojim se jamče i prava bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Predsjednik se dosađuje, on zapravo nema tema, onda jednostavno komentira sve što mu padne na pamet. Javlja se iz raznih mjesta u Hrvatskoj, djeluje kao neki putujući cirkus koji stvara osjećaj da ima monopol na sve teme”, rekao je Grlić Radman, dodavši da se radi o „jednoj velikoj prevari na Pantovčaku” i o „jednom obmanjivaču javnosti”.

OGLAS

Ustvrdio je da je aktualna vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem uložila najveći napor i uspjela se boriti i izboriti za prava i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, za njezinu vanjskopolitičku afirmaciju i uskoro otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

OGLAS

Kazao je da je upravo Zoran Milanović bio taj koji je u recentnoj prošlosti „vrlo lošim riječima kvalificirao Hrvate u BiH, gotovo ih je ignorirao, na neki način i ponižavao”.

OGLAS

„U vrijeme njegove Vlade podržavao je Željka Komšića, iz njegove Vlade su išle poruke da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Prema tome, kako može takav čovjek govoriti o dosljednosti, o vjerodostojnosti?”, kazao je hrvatski ministar.

“Predsjednik Milanović nije ništa učinio da se stanje u BiH poboljša, dapače, radio je sve kontra, suprotno Vladinoj politici” zaključio je Grlić Radman.

S druge strane, Grlić Radman je istaknuo vanjskopolitičke napore i aktivnost premijera Hrvatske.

„Odlazak premijera Plenkovića u Sarajevo i Mostar je bio posjet jednog državnika koji se najviše zalagao za BiH u europskoj obitelji i njegove izjave su krivo interpretirane”, istaknuo je Grlić Radman i dodao da su ih krivo interpretirali oni kojima „nije stalo do sigurnosti i stabilnosti BiH”.

„Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da podržava implementaciju svih odluka Europskog suda, ali i svih presuda Ustavnog suda, prije svega slučaju Ljubić koji jamči jednakopravnost svih naroda, a onda naravno i bosanskohercegovačkih Hrvata”, poručio je hrvatski ministar.

Grlić Radman je dodao da će se Vlada RH i dalje zalagati da se izborni zakon u BiH promijeni kako bi se „uklonili svi oblici diskriminacije u izbornom procesu kako bi se osigurala ravnopravnost, jednakopravnost i politički legitimitet zastupanja hrvatskog naroda u BiH“.

Na novinarsko upit da prokomentira to što će u Republici Srpskoj i hrvatska i bošnjačka djeca iz povijesti učiti o Karadžiću i Mladiću, Grlić Radman je odgovorio da to svakako nije dobro.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM