viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.04.24 @ 22:15

U Hrvatskoj se povlači još jedan proizvod, a ovog puta u pitanju je brašno. Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda “Raženo brašno integral – organski 1000 g Nutrigold, LOT: RO-MIV24”.

Na proizvodu datum upotrebe je 30. 8.2024. godine, a kao razlog povlačenja navodi se povećan sadržaj mikotoksina – ohratoksina A u proizvod, prenosi hrvatski mediji. „Molimo sve kupce koji treba da izvrše povrat novca da vrate proizvod u najbližu poslovnicu Tvornice zdrave hrane kako bi im novac bio refundiran“, navodi se u priopćenju trgovca koji je sporni proizvod prodao. Obavještenje se odnosi isključivo na navedeni proizvod.

OGLAS

Okratoksin A je najtoksičniji predstavnik iz grupe okratoksina koji izazivaju oštećenje bubrega. Te mikotoksine sintetizuju plesni iz rodo Penicillium i Aspergillus, i to najčešće na žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam, raž). Prema IARC-u (The International Agency for Research on Cancer) okratoksin je mikotoksin s mogućim kancerogenim djelovanjem.

OGLAS
Oglasi
LM