viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.07.23 @ 19:32

Hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je u nedjelju kako je u dosadašnjoj turističkoj sezoni Hrvatska zabilježila 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja što je 11 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu.

Zadovoljstvo sezonom, izrazio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

OGLAS

,,Nastavlja se pozitivni trend ostvarenja turističkog prometa nakon rekordne predsezone”, rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je Brnjac najavila donošenje novog zakona o turizmu.

OGLAS

Taj se zakon, kazala je, donosi kako se u budućnosti ne bi oslanjali samo na sunce i more te kako bi se uspješno suočili s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš.

OGLAS

Zakon, dodala je, predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju.

,,Važno je naglasiti da su po prvi puta moguće i potpore za ozelenjivanje čarter flote, ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša”, poručila je Brnjac. Objasnila je kako je cilj zakona o turizmu očuvanje resursa i prostora, zadovoljstvo i kvaliteta života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini.

Iz Umaga je poručila i kako umaški ATP turnir svojom tradicijom i sjajnom organizacijom daje izniman doprinos profiliranju Hrvatske i Istre kao TOP turističke destinacije. ,,Sportski turizam jedan je od oblika turizma koji Vlada posebno potiče zbog dodane vrijednosti koju ima u našoj turističkoj ponudi”, rekla je hrvatska ministrica, prenosi Hina.

Staničić je pak istaknuo kako je Istra hrvatska najturističkija regija koja bilježi dva posto više turističkog prometa u ovom dijelu godine, a od TOP 10 destinacija, čak su četiri iz Istre. Uz Umag, koji ovih dana doživljava vrhunac kroz ATP, tu su još Poreč i Rovinj te Medulin, istaknuo je. Podsjetio je da Hrvatska ima izvrsnu tržišnu poziciju jer bilježi porast turističkih dolazaka i noćenja iz gotovo svih emitivnih tržišta, od Njemačke, Slovenije do Austrije , Italije i Mađarske.

Oglasi
LM