viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.07.23 @ 19:32

Hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izvijestila je u nedjelju kako je u dosadašnjoj turističkoj sezoni Hrvatska zabilježila 11 milijuna dolazaka te 55 milijuna noćenja što je 11 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu.

Zadovoljstvo sezonom, izrazio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

,,Nastavlja se pozitivni trend ostvarenja turističkog prometa nakon rekordne predsezone”, rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je Brnjac najavila donošenje novog zakona o turizmu.

Taj se zakon, kazala je, donosi kako se u budućnosti ne bi oslanjali samo na sunce i more te kako bi se uspješno suočili s negativnim posljedicama koje prekomjerni turizam može imati na lokalno stanovništvo i okoliš.

Zakon, dodala je, predviđa mjere za ulaganja u proizvode više dodane vrijednosti, unaprjeđenje strukture i kvalitete smještajnih objekata, ulaganje u sportsko-rekreativne, zabavne i ostale sadržaje te u zelenu i digitalnu tranziciju.

,,Važno je naglasiti da su po prvi puta moguće i potpore za ozelenjivanje čarter flote, ulaganja u nautiku i marine, a osobito ulaganja vezana uz očuvanje okoliša”, poručila je Brnjac. Objasnila je kako je cilj zakona o turizmu očuvanje resursa i prostora, zadovoljstvo i kvaliteta života lokalnog stanovništva i konkurentnost hrvatskog turizma na globalnoj razini.

Iz Umaga je poručila i kako umaški ATP turnir svojom tradicijom i sjajnom organizacijom daje izniman doprinos profiliranju Hrvatske i Istre kao TOP turističke destinacije. ,,Sportski turizam jedan je od oblika turizma koji Vlada posebno potiče zbog dodane vrijednosti koju ima u našoj turističkoj ponudi”, rekla je hrvatska ministrica, prenosi Hina.

Staničić je pak istaknuo kako je Istra hrvatska najturističkija regija koja bilježi dva posto više turističkog prometa u ovom dijelu godine, a od TOP 10 destinacija, čak su četiri iz Istre. Uz Umag, koji ovih dana doživljava vrhunac kroz ATP, tu su još Poreč i Rovinj te Medulin, istaknuo je. Podsjetio je da Hrvatska ima izvrsnu tržišnu poziciju jer bilježi porast turističkih dolazaka i noćenja iz gotovo svih emitivnih tržišta, od Njemačke, Slovenije do Austrije , Italije i Mađarske.

Oglasi
LM