viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
IZVJEŠĆE O PROVEDBI SABORSKE DEKLARACIJE O POLOŽAJU HRVATSKOG NARODA U BIH
Vrijeme objave: 15.02.24 @ 16:53

Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. prosinca 2022., kažu u MVP.

Hrvatski sabor danas je raspravljao o Izvješću o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., a na dnevnom su redu i novi mandat čelnih osoba Agencije za zaštitu osobnih podataka te plan usklađivanja hrvatskih zakona s europskim pravom. 

Oglas

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, koje je podnositelj Izvješća o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., podsjetili su da je te godine u BiH bila izborna godina i na pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potaknulo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti zajamčena ravnopravnost Hrvata i prava svih građana.

Dodatno, Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. prosinca 2022., kažu u MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, također, u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća novčana sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

Robna razmjena između dviju država iznosila je 3, 9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50, 6 posto. Hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2, 5 milijardi eura, a uvoz 1, 4 milijarde eura, Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske.

Oglasi
LM