viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 03.02.24 @ 07:01

Mladić (19), porijeklom iz BiH, osuđen je u petak na tri godine zatvorske kazne zbog pripadnosti Islamskoj državi (ISIL), čije je stavove otvoreno propagirao na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u presudi, godinu dana mora odslužiti, dok će tokom preostale kazne imati pravo na uvjetni otpust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je, konkretno riječ o propagiranju Islamske države, onda se navodi da je ovaj mladić javno objavljivao pjesme koje veličaju ISIL i njihovu borbu. Širio je poruke radikalnih islamističkih propovjednika, a ISIL je opisivao kao “tvrđavu protiv svih neprijatelja”, prenosi Avaz.

U svojim postovima na Instagramu on je veličao smrt pripadnika ISIL, a na svom profilu je podijelio i dvije priče o braniteljima ove terorističke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored ovoga, optužnica ga je teretila za druge nasilne prekršaje, što je dovoljan dokaz za nasilnu prošlost ovog mladića. Naime, on je 29. svibnja, 2023. godine praznim pištoljem prijetio prisutnima u jednoj pekari, zbog čega su dvojica mušterija pretrpjeli ozbiljne traume nakon što je pištolj uperio prema njima.

Samo četiri dana ranije, ovaj 19-godišnjak je zajedno sa suučesnikom istim pištoljem prijetio ispred stanice Florisdorf. Navodno su se prvo posvađali sa čovjekom, a onda mu pištolj prislonili na lice.

Ipak, kako prenose austrijski mediji, više je nego očigledno da ovom mladom nasilniku nije potrebno ni oružje da bi prijetio ljudima. Naime, jednog prolaznika je oborio na zemlju i izudarao po licu. Žrtva je završila u bolnici sa višestrukim povredama.

Oglasi
LM