OGLAS
Vrijeme objave: 06.12.23 @ 13:09
OGLAS

Dioničar tvrtke Sevotech as, Oleksiy Khoroshayev, govorio je o sklapanju ugovora na tržištu oružja i kašnjenju streljiva za Ministarstvo obrane, a gdje pojedini mediji navode i ulogu poduzeća WDG Promet d.o.o. Zagreb koje je lokalnoj publici u BiH zanimljivo jer je upravo WDG uplatio više od 10 milijuna KM za PS Vitezit kako bi postao novi vlasnik imovine ovog stečajnog gubitaša. Khoroshayev je govorio za commdns.ua, a mi prenosimo dijelove koji se odnose na njegovu suradnju s obitelji Zubak.

OGLAS

Zašto nakon toga Sevotech nije raskinuo ugovor s “Lviv Arsenalom” i kako se pojavila opcija s WDG Prometom oko nabave streljiva?
Khoroshayev: Uprava tvrtke Sevotech as . ponudio je direktoru “Lvivskog Arsenala”  raskid ugovora i vraćanje novca. Shvatio sam da imam posla s nesposobnim partnerima i da ih se trebam kloniti. Ali direktor “Lvivskog Arsenala” obećao je da će uskoro uplatiti 20% avansa (nije uplatio) i zamolio me da pronađem druge izvore opskrbe, jer nosi reputacijske rizike. Poznavao sam izvođača koji je mogao osigurati te mine. Na temelju toga odlučili smo da nećemo raskinuti ugovor . Obratio sam se tvrtki WDG Promet koja također surađuje s tvornicom i proizvođačima i već ima određeni broj  rudnika u raznim zemljama svijeta . Činjenica je da su Zubaci moji partneri. A Matiasov otac, Zvonko Zubak, općenito je junak Hrvatske, kojeg su Inna Popovych i njezina kolegica bezrazložno oklevetale. Podsjetit ću da je za vrijeme agresije Srbije na RH Zubak stariji mogao nabaviti S-300 u Rusiji. Kada su Srbi saznali da Hrvati imaju S-300, prestali su bombardirati Hrvatsku. Tada su mu bile samo 34 godine. Upozorio sam direktora “Lviv Arsenala” da se to neće dogoditi brzo, moramo dobiti cijeli lanac dokumenata za dopuštenje u nekoliko zemalja. Sevotech as također je dogovorio ovu opciju za ukrajinsku stranu. Potpisao ugovor s tvrtkom WDG Promet. Uz dopuštenje Yurija Zbitneva, naglašavam, tek nakon dopuštenja Zbitneva, krajem prosinca WDG Prometu smo doznačili 30 posto akontacije . Ali već u drugom tjednu, kada nitko nije uspio učiniti ništa ni loše ni dobro, počeli su neki neshvatljivi pokreti od strane Jurija Zbitnjeva. Već od 5. siječnja 2023. njegovo je ponašanje postalo potpuno neprimjereno. Počeo je pisati pisma izravno našim partnerima, kršeći sve klauzule o neotkrivanju podataka. Mogao je noć poslati SMS direktoru WDG Prometa i direktoru Sevotecha s izrazito negativnim informacijama o meni osobno. Mora da je logika bila da se s Hrvatima sklopi direktan ugovor izvan Sevotecha ali Yuriy Zbitnev je zaboravio, ili nikad nije znao , da se u ovom poslu ugovorni odnosi i poslovna etika cijene više od trenutne dobiti. Naš hrvatski partner poslao je  korektno pismo u kojem izražava poštovanje prema svom slovačkom partneru i nerazumijevanje motiva direktora lavovskog Arsenala .  

Što mislite koja je bila motivacija Jurija Zbitneva?
Khoroshayev: Od Matiasa Zubaka sam saznao da je u siječnju 2023. imao sastanak u Pragu s bivšim zamjenikom generalnog direktora Ukroboronproma Maximom Hlushchenkom, njegovim ocem i Kamilom Bakhbukhom. Sastanak je održan u Bakhbukhovom uredu. Gluščenko je na ovaj sastanak donio sve dokumente o ugovoru između Sevotecha . i “Lviv  Arsenal om ” , neki klevetnički materijal s interneta ciljao je na mene osobno i izlijevao me prljavštinom na sve moguće načine.  Sva ova tri lika prijetila su Matiasu i zahtijevala da potpiše ugovor izravno s Lviv Arsenalom. Moram odati priznanje svom partneru Zubaku. Jednostavno je napustio ovaj sastanak. Usput, isti Gluščenko poslao je Zbitneva u tvornicu za proizvodnju mina u Sudanu. Htjeli su ostatak avansa iz Memoranduma o razumijevanju (oko 20 milijuna eura) prebaciti ili u Makedoniju ili u Tursku. Naravno, nikada ne bi dobio nikakve mine ili novac. Pa čak i oni su Sevotechu ponudili takvu shemu opskrbe. Ali mi smo to odbili shvativši da se radi o prijevari. Upozorio sam Zbitneva i na posljedice ove prijevare za njega osobno.

OGLAS

Zašto će se streljivo dobavljati iz drugih zemalja? 
Jer to su danas jedine zemlje, s obzirom na potražnju vezanu uz rat, u kojima je još uvijek moguće nabaviti odgovarajuće streljivo. Ali to komplicira proces, jer je potrebno dobiti odgovarajuće licence. I treba vremena. Usput, na štetu svih neprijatelja, već smo planirali poslati prvu seriju sljedeći tjedan. 

OGLAS

Kako se u cijeloj ovoj priči pojavio narodni zastupnik Serhii Taruta? Zašto je organiziran susret u Pragu? U travnju 2023. predstavnici WDG- a dobili su poziv na sastanak u Pragu, gdje su trebali razgovarati o daljnjoj sudbini ugovora . A onda se pokazalo da Serhiy Taruta ima veze s ovom pričom. I ja sam bio pozvan. Ovdje želim naglasiti da smo u početku na sastanku trebali biti Zbitnev, Zubak, Taruta i ja. Ali u uredu sam vidio još uvijek neshvatljive ljude, poput Oleksiya Melnyka, koji je “zastupao” Lviv Arsenal preko punomoći, i druge ljude . Imao sam dojam da posjećujem nekakav „muzej 90-ih“. Činjenica je da se punomoć posebnog uvoznika izdaje na posebnom obrascu. Umjesto toga, Melnyk je imao običnu punomoć od Zbitneva. Razgovor počinje Melnykovim prijetnjama i povicima prema Matiasu Zubaku. Ustao je i otišao. Kažem: “Dobro, Serhii Oleksiyovich, došao si nešto odlučiti , ili moram slušati svu ovu histeriju od neke neadekvatne osobe ? Jesi li ti mirotvorac ili tako nešto ? “. Zbitnjev je uglavnom sjedio cijeli sastanak i nije rekao ni riječ. WDG-ov odvjetnik Jiří Vitchens samo je to potvrdio za istragu: “Ovaj sastanak se održao na Vaclavskom trgu u središtu Praga u nekim uredima. Ispostavilo se da tamošnji uredi pripadaju državljaninu Ukrajine Serhiyu Taruti. A za WDG i Sevotech do danas je nejasno . Predstavnici WDG i Sevotecha su očekivali da će samo oni i “Lviv Arsenal” biti na ovom susretu, ali je došlo mnogo ljudi. Da budem iskren , ni danas ne mogu shvatiti na temelju čega narodni zastupnik Serhii Taruta, koji nema nikakve veze s tvrtkama ugovornim stranama, s MoU-om ili s područjem vojnog oružja, sudjeluje u bilo kakvim pregovorima. U isto vrijeme, on se pozicionira kao “mirotvorac ” . Pouzdano se zna da su upoznati s direktorom “Lvivskog Arsenala” Jurijem Zbitnevim, a tu možemo iznijeti nekoliko pretpostavki. Možda Taruta ima utjecaja na posebnog uvoznika iz Memoranduma o razumijevanju i ima neke svoje interese u vezi s tim, ili je Jurij Zbitnev shvatio da je već upleten u svoje laži i da neće moći ispuniti ugovor te se odlučio uplesti podršku narodnog poslanika. U svakom slučaju, ova situacija je iznenađujuća.

OGLAS

Rekli ste da ste navečer imali još jedan sastanak u Pragu. O čemu se radilo? 
Sastanak s Tarutom nije doveo ni do čega, pa me je istog dana gospodin Melnyk, koji je navodno zastupao “Lviv Arsenal” preko punomoćnika, pozvao navečer u hotel Marriot na sastanak . Melnyk me stvarno zamolio da budem sam. Složio sam se. A Melnyk me uvjeravao da će biti sam. Neočekivano, netko po imenu Vyacheslav već je bio prisutan na sastanku zajedno s Melnykom, koji je sa sigurnošću znao sve o našem ugovoru. Vjačeslav mi je počeo prijetiti. Na kraju sam samo ustao i otišao sa sastanka. Kasnije sam saznao da je Vyacheslav Kantsul zaposlenik FSB-a Rusije, a Melnyk živi u Turskoj i da je odletio u Prag po nalogu narodnog zastupnika ranijeg saziva Garegina Arutyunova. Zapravo, sve te osobe i dalje rade za Kremlj.

Tko je Kamil Bakhbukh ?
Khoroshayev: Nažalost, Kamil Bakhbukh međunarodni je prevarant s velikim iskustvom. Kako bismo ubrzali realizaciju ugovora, ne samo naših, WDG Promet otvorio je račun u češkoj banci Podnikatelska druzstevni zalozna ( PDZ ), ovlaštenoj od Češke narodne banke, čiji je vlasnik i direktor Kamil Bachbuch. Matias Zubak i njegov otac Zvonko Zubak već su tada surađivali s Kamilom Bahbuchom. Potonji im je bio partner, obećavši Zvonku i Matiasu ulaganje u  Vitezit, bankrotiranu državnu tvrtku za proizvodnju streljiva u Bosni i Hercegovini . Naravno, WDG Promet je gotovo sva sredstva  držao na računu kod PDZ-a . Nadali smo se dugoj i plodonosnoj suradnji u okviru daljnjih ugovora s ovom financijskom institucijom, ali nažalost, WDG Promet je postao talac prijevarnih radnji najvišeg rukovodstva  Podnikatelske druzstevni zalozna . 5.372.000 milijuna eura, kojih su se prevaranti češke banke nezakonito domogli, zapravo je novac iz državnog proračuna Ukrajine, što je zločin prema cjelokupnom stanovništvu Ukrajine u ovako teškom razdoblju . Također znam da se danas organi kaznenog progona Češke Republike bave ovim slučajem , koji će zapravo ocrtati krug svih sudionika koji su izravno i neizravno sudjelovali u ovoj kriminalnoj shemi. Nadam se da će WDG Promet uspjeti vratiti sredstva. Hvala Bogu, dobivena sredstva od Sevotech a . s ., WDG Promet je uspio izvršiti prijenos na druge ugovorne strane za nabavu robe, prema našem ugovoru. To potvrđuju i zaključci policijskih i financijskih tijela Slovačke i Hrvatske. Također , već je obavljeno rukopisno vještačenje kojim se dokazuje krivotvorenje potpisa voditelja WDG PROMET D. O. _ O Matiasu Zubaku na upravnim spisima, na temelju kojih je izvršena pljenidba sredstava.

Tko bi mogao stajati iza ove lažne sheme?
Khoroshayev: Prema mojim informacijama, mogući  izvršitelji ovoga su  Kamil  Bahbukh i  predsjednik Upravnog odbora “Business Credit Uniona” gospodin Robert Zelenka. Inače, Serhiy Taruta poznaje i češkog galerista i bankara Kamila Bakhbukha te se s njim susreo nekoliko puta u posljednjih godinu dana.  Ovdje ništa ne nagovještavam, ali složite se, i ovo je znakovita činjenica . A sada ono glavno . Ako je to bila banalna prijevara od strane Bakhbukha, onda smo vrlo brzo vratili novac. Međutim,  Kamil Bakhbukh bi  zbog saznanja o  ugovorima WDG Prometa, koje je  sklopio s proizvođačima vojne robe, mogao poduzeti određene radnje u vezi s otkrivanjem njemu dostupnih podataka. Mogao je poslati kopije tih ugovora s popratnim pismima šefovima ministarstava obrane tih zemalja, gdje je krajnji potrošač robe Ministarstvo obrane Ukrajine.  Znajući da zakonodavstvo mnogih zemalja zabranjuje isporuku obrambene robe Ukrajini i shvaćajući da, kako bismo ispunili svoje obveze prema Ministarstvu obrane Ukrajine, koristimo složene logističke načine unutar ograničenja zakonodavstva različitih zemalja, Kamil Bahbukh također koristio medijski prostor te je, kršeći uvjete povjerljivosti i bankovne tajne, u masovnim medijima (internetski resursi raznih država) objavio sve ugovore koje je imao, a koje je WDG Promet dostavio Podnikatelskoj društvenoj zalozi za financijski nadzor. Nakon nekog vremena doznao sam da su upravo te zemlje u koje je Bakhbukh poslao ugovore počeli posjećivati ​​ruski građani i nuditi im sklapanje ugovora za isporuku upravo one robe koja je navedena u ugovorima.  Iz svojih izvora saznao sam da premijer Češke Republike, gospodin Petr Fiala, može “pokriti” Kamila Bachbukha. Jedan od Fialinih ključnih savjetnika je Tomasz Poyar, dugogodišnji prijatelj ili agent Rusije. Upravo je on uvjerio gospodina Fialu da surađuje s Rusijom. Inače, Tomas Poyar nedavno je dobio vrlo velika sredstva iz Rusije po naftnom ugovoru, navodno za popunjavanje državnih rezervi.

Kako danas vidite izglede za zatvaranje ovog ugovora?
Khoroshayev: Sevotech doo i WDG Promet danas su dobili gotovo sve potrebne licence . Nažalost, “političke igre” Jurija Zbitneva i njegove pratnje dovele su do toga da je ovaj ugovor zatvoren gotovo godinu dana. Iako bi mine od Elmecha Sintermaka već odavno bilo moguće dobiti da taj profitabilni ugovor za Ukrajinu nije 4 mjeseca odgađao bivši ravnatelj Uprave za vojno-tehničku politiku, naoružanje i vojnu opremu MoU, Liev Oleksandr, koji danas trči po medijima i kaže da on ništa nije znao.  Očito je da su uvjeti ugovora kasnili, ali isključivo zbog nesposobnosti Jurija Zbitneva  i sabotaže Oleksandra Lijeva. Međutim, Sevotech as će ispuniti ovaj ugovor kao što je ispunio sve prethodne ugovore kada smo imali posla s kompetentnim partnerima . 

Čemu nas uči ova priča s opskrbom Ukrajine streljivom?
Ova priča govori na dva načina. Prva dimenzija. Zbog neshvatljivog ponašanja posebnog uvoznika “Lavovskog arsenala” pridruženog Memorandumu o razumijevanju , ukrajinska vojska u roku od godinu dana ne može primiti 100.000 minobacačkih projektila koji su bili potrebni još “jučer” na frontu. Zašto Ministarstvo obrane Ukrajine daje za pravo zamagljivanju nesposobnih tvrtki da se bave nabavom oružja, upravo je pitanje na koje bi društvo na kraju trebalo čuti adekvatan odgovor. Tko je Yuriy Zbitnev, tko stoji iza njega i s kim je povezan ? Također je pitanje koje treba svoju posebnu studiju. Druga dimenzija je vezana uz rad ukrajinskih novinara, a u ovom konkretnom slučaju Inne Popovych iz “Hromadskyija”, koja u potrazi za senzacionalizmom može naštetiti Ukrajini i ići na ruku Kremlju. Uostalom, uvijek sam otvoren i spreman za razgovor s predstavnicima medija.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM