viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.24 @ 09:32
OGLAS

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se 306. sjednica Vlade, koja je do sklapanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a i DP-a te glasanja u Saboru, još uvijek tehnička. Na dnevnom redu je 18 točaka

OGLAS

Treba li Baby Lasagni dati novčanu nagradu zbog osvojenog drugog mjesta na Eurosongu, hoće li Ministarstvo zdravstva nabaviti CT simulatore za zdravstvene ustanove, mogu li se općine Nedelišće, Vladislavci i Brinje zadužiti kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kakvo je stanje obnove nakon potresa i koliko su potrošili sredstava iz Propačunske zalihe Državnog proračuna od 1. siječnja do ožujka 2024. godine. 

Ovo su samo neke od 18 točaka o kojima danas raspravlja tehnička Vlada. Dvanaest točaka je na otvorenom djelu sjednice za javnost, a šest na zatvorenom, među kojima su i Prijedlog za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora i Nacrti prijedloga odluka o davanju suglasnosti za otvaranje privremenih Konzularnih ureda. Tu su i kadrovska pitanja.

OGLAS

Sjednica Vlade je, po običaju, počela s preko 30 minuta kašnjenja. Na početku se uvodno obratio još uvijek tehnički premijer Andrej Plenković.

OGLAS

Tehnički premijer Plenković komentirao je atentat na slovačkog premijera. 

OGLAS

– Već smo kazali da smo užasnuti ovim događajem, da smo putem direktne komunikacije s njegovim  uredom i putem našeg veleposlanika u Slovačkoj poslali poruke potpore, podrške i ohrabrenja i nadamo se da će se on oporaviti nakon napada. Suosjećamo se s njegovom obitelji i prijateljskim slovačkim narodom – rekao je. 

Rekao je i da će se danas održati konstituirajuća sjednica 11. saziva Sabora.

– Poslijepodne će biti rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je pretpostavka za predstavljanje nove Vlade. Ako sve bude kako se očekuje, mi ćemo u najkraćem roku predstaviti i novu Vladu – najavio je.

Zahvalio se članovima Vlade iz drugog mandata koji neće biti dio trećeg mandata, odnosno nove Vlade. Zahvalio je Anji Šimpragi, Ivanu Malenici i Nikolini Brnjac na svemu što su učinili u svojim područjima kao i doprinosima koji su dali za ostvarenje programa Vlade. Oni neće biti članovi nove Vlade. Šimpraga jer je iz kvote SDSS-a, Brnjac ide u utrku za EU parlament, a Malenica ne želi biti ministar iz osobnih razloga.

Najavio je i održavanje komemoracija za Bleiburg i Križni put na Mirogoju i nastavak politike osuđivanja svih totalitarnih režima.

Izrazio je poruke sućuti za preminulog pjesnika Luku Paljetka.

– Iskrena čestitka Marku Purišiću umjetničkog imena Baby Lasagna na fascinantnom uspjehu na Euroviziji gdje je osvojio najveći broj glasova publike, ukupno je bio na drugom mjestu. To je najveći uspjeh samostalne Hrvatske od onog nastupa grupe Riva. Zahvaljujemo Zagrebu na prekrasnom dočeku i Umagu, bile su to zaista prekrasne slike uspjeha jednog mladog čovjeka i mi mu zaista želimo puno, puno uspjeha u daljnjem radu – rekao je Plenković.

Vlada je odlučila za njegov uspjeh na Euroviziji, osobito za ogromnu promidžbu koju su tjednima kao i sjajan rezultat doprinjeli promidćbi Hrvatske, Marku Purišiću dati 50.000 eura.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM