viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.04.24 @ 13:06
OGLAS

Nakon nepunih pet mjeseci istrage i gotovo pola godine od prometne nesreće u kojoj je lanjskog 11. studenoga u 6.15 sati život izgubio Goran Šarić, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra Maria Banožića (45). Optuženi Banožić je kod Vinkovaca, a na putu do lovišta, vozio Nissan desnom prometnom trakom, izvan naseljenog mjesta kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji te je postupio, navode vinkovački tužitelji protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

-Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda – navode u današnjem priopćenju iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima.

OGLAS

Tijekom istrage je, inače, ispitano desetak svjedoka i odrađeno je nekoliko vještačenja, a cijeli slučaj je od samog početka vrvio čudnim potezima.

OGLAS

Podsjetimo, vinkovačka policija je prvo u totalnoj tišini protiv Banožića podnijela kaznenu prijavu 1. prosinca prošle godine. Uslijedilo je to s priličnim odmakom, odnosno šesti dan od njegova otpuštanja iz osječke bolnice u kojoj je bio hospitaliziran dva tjedna te treći dan nakon što je Banožić ispitan uz posebnu brigu u policijskoj postaji u Vinkovcima. Osim kaznene prijave, Banožić se ujedno suočio i s prekršajnom prijavom jer u kobnom trenutku, kako je pokazao očevid, nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

OGLAS

U međuvremenu smo uspjeli doznati još neke okolnosti same tragedije zbog koje Banožiću prijeti od jedne do osam godina zatvora i koja je užasnula zemlju te podijelila javnost.

Naime, iz dana u dan na kapaljku su stizale informacije od kojih neke nisu bile potpune ili su bile djelomično izvrnute, a lavina sumnjičavosti o postupanju nadležnih tijela u navedenom slučaju samo se gomilala – i to opravdano. Ne bi li se kompletirao spis kojim tužiteljstvo može baratati u daljnjem tijeku postupka, zatraženi su svi odgovori na pitanja kako bi se rasvijetlio slučaj i izvagala “težina” tereta koja Banožića pratiti cijeli život.

Krenimo redom. Prometna nesreća dogodila se 11. studenoga u 6.15 sati na državnoj cesti D 55 na izlazu iz Vinkovaca. Obojica sudionika udesa – i Banožić i pokojni Šarić – dan prije proveli su u druženjima i s ljudima. No u trenutku nesreće Banožić je išao iz Vinkovaca u smjeru jednog lovišta, dok se Goran Šarić vraćao kući s druženja na kojem se zadržao do 5.45 sati, kad je krenuo u smjeru Vinkovaca. Na navedenoj dionici, u vrijeme kad je Banožić svojim 20 godina starim i “nabrijanim” Nissan Terranom odlučio preteći tegljač, prema službenim podacima Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda dostavljenih u spis, vidljivost je bila dobra, i to čak 200 metara.

To je potvrdio i vozač tegljača belomanastirskih registarskih oznaka, inače hrvatski državljanin te ujedno prvi svjedok užasa koji je uslijedio nakon što je bivši ministar precijenio svoje mogućnosti i krenuo u nepromišljeno pretjecanje, prešavši preko isprekidane linije na suprotnu kolničku traku. Analizirajući sve prikupljene dokaze, vještaci su zaključili, neslužbeno doznajemo, da Šarić i Banožić nisu koristili mobitele u vožnji i da su se kretali unutar dopuštenih 90 km/h, koliko je ograničenje na toj dionici. Prema tahografu, tegljač je išao brzinom od 78 km/h, a Banožić? Nije nam poznato. Nije poznato niti kako je utvrđeno da Banožić u trenutku nesreće nije koristio mobitel jer je uređaj vraćen njegovoj obitelji pa stoga nije odmah slan na vještačenje.

Što se pak tiče famozne brojke od 0,21 promila alkohola u krvi tijekom prvog vađenja u vinkovačkoj bolnici, koja je poput bombe odjeknula u javnosti, iz Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” stiže informacija da je kod Banožića sve bilo čisto, dakle nula, odnosno negativno. Naime, doznajemo da su u CKV stigli uzorci vinkovačke bolnice uzeti tzv. policijskim setom, prema kojem je Banožiću, nakon prvotne ukazane liječničke pomoći, u 7.45 sati uzet urin, a u 8.10 sati krv.

A prema obrazloženju stručnjaka upućenih u problematiku, navodi se da se za dezinficiranje mjesta uboda u bolnici koristi etilni alkohol, dok policijski kit, jer se uzorci šalju na daljnje analize, sadrži blažu inačicu – izopropilni alkohol. Je li upravo to razlog zašto prema prvom bolničkom vađenju krvi, koje uglavnom služi za utvrđivanje krvne grupe i nikako ne može biti korišteno u sudsko-medicinskom smislu, kod Banožića postoje ti promili, a potom nakon službenog vađenja promila više nema, možemo samo nagađati.

Potom se postavljalo pitanje zašto Banožića policija nije uhitila nakon izlaska iz bolnice i vrlo brzo stigao je odgovor iz vinkovačke policije da ih KBC Osijek o njegovu otpuštanju nije izvijestio. Bio je to svojevrsni šok za sve aktere u tom postupku na čelu s policijom koja je od bolnice istoga dana, kao i svi mediji u zemlji, dobila potvrdan odgovor da je Banožić tog petka otpušten.

Unatoč toj činjenici, policija na dan Banožićeva puštanja s liječenja na kućnu njegu njegovu medicinsku dokumentaciju i liječničko mišljenje nije uspjela dobiti jer je to bolnica pravdala odsutnošću administracije koja ne radi vikendom. Pa je tako Banožić dobio dodatne dane da razmisli o svemu uz svoje bližnje te je odmah, početkom tog novog tjedna, primio poziv da se odazove u svojstvu osumnjičenika u PP Vinkovci, jer je vukovarsko tužiteljstvo, koje je provodilo izvide, to naložilo.

U zahtjevu za ispitivanje osumnjičenika u policiji, doznajemo, tužitelji su ujedno i naznačili da prema članku 107. i 123. ZKP-a nema razloga za određivanje istražnog zatvora, a do tog zaključka došli su jer u Banožićevu slučaju, u prijevodu gledano, nema grubog kršenja prometnih propisa. Iskaz u policiji, gdje je došao uz pomoć pomagala za hodanje, na kraju je dao bez, kako smo već pisali, odvjetnika, a ako je suditi prema službenim podacima Centra za vozila Hrvatske, “nabrijani” Banožićev džip bio je od ranije uredno atestiran i imao je sve upisane nadogradnje na vozilu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM