viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.04.24 @ 17:35
OGLAS

Sezona šumskih požara u Europi 2023. godine bila je među najtežim u ovom stoljeću, navodi se u izvješću Europske komisije objavljenom u srijedu.

Prošle godine, više od pola milijuna hektara, što je površina dvostruko veća od Luksemburga, spaljena je u šumskim požarima, sudeći po izvješću Zajedničkog istraživačkog centra komisije o šumskim požarima u Europi, Bliskom istoku i sjevernoj Africi 2023.

OGLAS

Tri najteže godine ovog stoljeća po obimu izgorjele površine mapirane od strane Europskog informacijskog sustava o šumskim požarima (EFFIS) bile su 2017. (988.427 hektara), 2022. (837.212 hektara) i 2007. (588.388 hektara).

OGLAS

Izvješće pokazuje kako su se požari intenzivirali tijekom ljeta 2023. godine, zahvaćajući uglavnom mediteranskoj regiji, pri čemu je Grčka, u blizini Aleksandropolisa, pretrpjela najveći pojedinačni požar koji se dogodio u Europi od 1980-ih.

OGLAS

Klimatske promjene čine šumske požare sve učestalijima, a šumski požari sve više pogađaju područja koja se u prošlosti nisu smatrala podložnim požarima, navodi se u izvješću. Dodaje se da će se situacija vjerojatno pogoršati, prema izvješću o europskoj procjeni klimatskih rizika objavljenom u ožujku.

Preliminarni podaci za prva tri mjeseca 2024. godine pokazuju skoro dvostruko veći prosječni broj požara, iako oni nisu imali veći utjecaj na izgorjela područja.

Prema izvješću, šumski požari su proizveli oko 20 megatona emisije CO2, što je ekvivalentno skoro trećini svih emisija međunarodnog zračnog prometa u EU u jednoj godini.

Konačno izvješće za 2023. godinu, koji uključuje nacionalne doprinose, trebao bi biti objavljen na jesen, prenosi Reuters.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM