OGLAS
Vrijeme objave: 08.02.24 @ 10:49
OGLAS

Istraga protiv državljanina BiH i trojice hrvatskih državljana, koji su lani krijumčarili ljude iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana

OGLAS

USKOK je na temelju kaznene prijave PU brodsko-posavske pokrenuo istragu protiv jednog državljanina Bosne i Hercegovine (36) i trojice hrvatskih državljana (dvojica 33-godišnjaka i jedan 43-godišnjak) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj.

Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, osnovano se sumnja da je prvookrivljeni 36-godišnjak od ožujka 2023. do 29. prosinca 2023. sa zasad nepoznatim osobama iz BiH za novčanu naknadu od najmanje 1000 eura po osobi dogovorio i organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje većeg broja stranih državljana s područja BiH u Hrvatsku.

OGLAS

Migranti su u Hrvatsku krijumčareni mimo granične kontrole, a zatim dalje prevoženi do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj ili drugim državama članicama Europske unije. Radi realizacije dogovora, 36-godišnjak je okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge osobe, s tim da je sa zasad nepoznatim osobama iz BiH dogovarao vrijeme, mjesto, broj stranaca i cijenu njihova prebacivanja te daljnjeg prijevoza.

OGLAS

– Ostali okrivljenici su prema uputama prvookrivljenog preuzimali nezakonite migrante i smještali ih u tovarni prostor teretnih i kombi vozila bez putničkih sjedala i otvora za zrak, gdje su ih skrivali među robom koju su prevozili te ih potom odvozili do dogovorenih odredišta. Pritom su si okrivljenici međusobno osiguravali pratnju ili prethodnicu radi izbjegavanja policijskih kontrola – otkrivaju iz USKOK-a.Secrets of the gard.

OGLAS

Na opisani način okrivljenici su u navedenom razdoblju u najmanje sedam navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata iz Turske, Kine, Vijetnama, Iraka i Irana. Time su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 160 tisuća eura, koju su međusobno podijelili. Iz PU brodsko-posavske navode kako su pretragom domova i drugih prostorija te automobila koje koriste osumnjičeni pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. Podsjetimo, 13 osoba uhićeno je u utorak u Hrvatskoj te BiH u sklopu zajedničke međunarodne akcije koju provode policije tih dviju zemalja, usmjerene protiv organizatora trgovine ljudima. Svi uhićeni dio su mreže koja je stranim državljanima osiguravala ilegalni prelazak granice BiH i Hrvatske.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM