viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.24 @ 08:00

Poznati profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić oglasio se nakon što je zemljotres jutros pogodio mjesto Plužine, u blizini granice Crne Gore sa BiH.

– Jutros u 04:07 dogodio se jak potres blizu granične zone BiH i Crne Gore. Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša točka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2397 metara). Upravo u toj zoni je registriran zemljotres – istaknuo je. Govoreći o dubini i jačini zemljotresa, istaknuo je da je riječ o plitkom zemljotresu.

OGLAS

– Njegov epicentar je 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić). Generalni uzročnik svih zemljotresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Europe. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč-Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Ako imate kartu ispred sebe vidite planinu Goliju i čuveni Durmitor u toj zoni kako se nastavljaju na Maglić i ostale pogranične planine. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. ovdje zabilježen zemljotres od 4.2 – naveo je Zubić.

OGLAS

Istaknuo je da se na kompletnoj planeti dnevno dogode u prosjeku dva zemljotresa jačine između 5 i 5.9 stupnjeva po Richteru. – Može se reći da je veoma jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerama “svjetskih jačina”. Bar, grad u CG je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti. Regija je kraškog rastresitog prostora. Ovakvi zemljotresi destabiliziraju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog zemljotresa. Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno. Čuvajte ljudi, oni su sve što imamo – poručio je profesor.

OGLAS
Oglasi
LM